Ana içeriğe atla

avatar.png

   

avatar.png

Zamanınız varken kendinizi geliştirin. İşinizle tek meşgul olmayın, vakit buldukça başka şeylerle meşgul olun. Bu sizin hobiniz olsun. Mesela: Tarih, Felsefe, Matematik, Edebiyat, Şiir. Neyi merak ediyorsanız ne cazip geliyorsa size onla meşgul olun.

Mesela Şiir okuyun, şiir yazın. Deneyin. 

Yabancı dil öğrenin. 

Diksiyonunuzu geliştirin.

Kitap okuyun. Notlar alın isterseniz, bir konu belirleyin, mesela hangi şiir güzel diye sohbet edin o konuda ki arkadaşlarınızla. 

Farklı şeyler de hayatınıza katın, bir uzmanlık alanınız olsun bir de hobi alanlarınız. Farklı şeyler, farklı bakış açısı getirir insana. 

Üslup, konuşma tarzı, mimikler, konuşurken ki beden hareketleriniz bunlara dikkat edin, bunlarla ilgili eğitimler alın. 

Kod yazın, kod nedir, hangi kodlama dilleri var? Bunları öğrenin çünkü teknoloji çağındayız. 

***

Tasarım yapın, en azından resimle ilgili bir şeyler öğrenin: resim çizme, uygulama da çizmeyi.. 

Kendini geliştirmek çok önemlidir, her konuyla ilgili geliştirmek hele; öyle ki en azından ufak-tefekte olsa bir şeyler hakkında bilginiz olsun.

Mesela bir site yaptırıyorsunuz, sizin de bilginiz varsa nasıl yapıyor, hangi kodlama dilini kullanıyor, kaliteli mi? Değil mi? Ona bakarsınız, sizi kandırmalarına engel olursunuz ya da siz de bir şeyler katarsınız. Fikrinizi sunarsınız, bir şeyi açıklarken bu kodla yazılabilir bu şöyle yapabilir deyip ufak-tefek şeylerle diyologu hem arttırırsınız hem sitenize katkınız olur. Tabii siteyi yapan kişiyi sıkmayın :)

***

Dininiz ile ilgili bir şeyler araştırıp öğrenin, en azından yeterli bir şekil de. Birilerinden duyduğunuz her şeye, okuduğunuz her kitaba da inanmayın; herkes dini kendi kafasında kurduğu prensiplere göre şekillendirip anlatıyor.

İnancınız her neyse onunla ile ilgili az-çok bir şeyler öğrenin ki, inancınıza mensup olan kişilerin yanında mahçup düşmeyin. Bunlar neler olabilir, bir müslüman için:

a- Namaz kılmayı, peygamberleri ve hayatlarını, bayramları ve anlamlarını bilmelisiniz.

b- İnancınız da ki esasları bilmelisiniz.

c- İslam kapsamlıdır. Hayatınızı kapsar, bunları az da olsa bilmelisiniz. 

***

Dilinizi iyi kullanın, ana dilinizi iyi öğrenin ve yazım kurallarına dikkat edin. En azından: 

bir yazı yazarken,

yazılı resmiyette iyi kullanın, diksoyununuzu düzeltip etkileyici bir hitapla konuşun,

çocuğunuza ya da bir öğrenciniz olabilir, çevrenizde ki biri olabilir; Türkçeyi öğretirken ve ya öğrenen bir kişinin yanında düzgün bir hitapla konuşun,

Türkçe bizim değerlimizdir. Bizim oksijenimizdir. Ona sahip çıkın, ona kendi çocuğunuz, kendi anneniz-babanız gibi bakın. 

Yabancı dilleri de uygulayın, İngilizce öğrenirken dikkat edin bunlara, tabi Türkçe gibi sahip çıkamazsınız çünkü ana diliniz değil, buna sahip çıkacak İngiliz milleti var ve bu millet zaten dilini dayatıyor.

***

Belgesel izleyin, etrafınızda ki yaşama bakın, bilgi edinin. Film izleyin, dizi izleyin farklı kültürü az da olsa tanıyın. 

***

Farklı işlerle uğraşın, tesisat, elektrik ve diğer şeylerle ilgili bilgi edinin. Eskiler tamir konuların da iyiydi. Gerçekten gözlemlerime göre de baba ve dedelerimiz hünerli, anne ve babaannelerimiz de öyle. 

***

Yemekle ilgili bilgiler edinin, yemek yapmayı az çok öğrenin; erkek, kız fark etmez. İlla ki eşiniz ve ya anneniz yapıyordur ama anneniz ve ya eşiniz uzakta olunca napacaksınız? Her zaman onlara yük olmayın yani eşinizle görev dağılımı neyse ona göre gidebilirsiniz ama unutmayın, yemek yapmak kız işi değil bir sanat işidir, yaşam şeklidir. Entelektüellik katar.

***

Vücudunuzu geliştirin, formunuzu ve sağlığınızı koruyun. Sağlığınızla ilgili bir şeyler öğrenmeyi ihmal etmeyin. Bu en önemlisidir. Bir spor öğrenin yapın. 

Tabii vücut geliştirme maddi durumla ilgili olabilir. Ama az önce saydıklarımız ile ilgili artık açık kaynaklar mevcut. 

***

Ofis programlarını da öğrenmeyi ihmal etmeyin hayatınız da gerçekten yarayacak şeylerdir bir kaçıdır bu. Ofis uygulamaları artık işler de önemli. Asker de bile yazıcı olacaksanız bunları bilmeniz şart. 

***

Yeni müzik türleri keşfedin, pop, k-pop, rap, bunlarla ilgili en azından bilgi sahibi olun. Şarkı bir yaşam şeklidir. Bir tarzdır, kimse kimseye zorla bunu dinle diyemez. Ama yeni şeyler de keşfedin, şarkılar da motivasyonunuzu arttırır ve sizi bir şey çalışırken yardım eder, şarkılar da anılar, hatırlatıcılar da saklıdır.

Şarkılarla aranız iyi olsun, şarkıları sevin.. 

***

Oyun oynamak öyle sanıldığı gibi basit bir şey değil, oyun oynamak; yetenek ister, enerji ister. Sorun bir çocuğa iki oyun arasında ki farkı bariz bir şekilde anlatır. İşte bu çocuğun meraklılık ve öğrenim içgüdüsü olduğunu gösterir, bir insan en az bir gün, bir saat oyun oynamalı. Oyun, hayal dünyanın da kapılarını aralık bırakır.

Oyunlar enerji verir insana, bir hedef koyar. İşte bu önemlidir. Çocukları eğitirken bunları kullanmalıyız. 

Bunlar ister, video oyunu olsun ister sokak oyunları.. Tabii sokak oyunu daha iyi, hem sosyalleşmek hem o güveni hissetmek için. Sokak oyunu daha tercih yapılmalı. Video oyunu da iyi tabii ki. Ama a-sosyal nesil var karşımız da daha a-sosyal olmaması için çaba sarf edilmeli. Elbette o çocuk akıllı olabilir vs. Ama sanal dışı dünyadaki şeyleri de tatması görmesi gerek. 

***

Dövüş nedir, zorbalık nedir? İşte bir çocuk kendini nasıl savunur bunları öğretmek gerek. İnsanlara karşı nasıl saygılı olmalı? Karşı cinse karşı nasıl saygılı olmalı? Ahlak kavramını yaşayarak öğretilir bir çocuğa, yazılı metin verilmez. Çocuk görerek yaşar her şeyi. Genellikle böyle. 

***

Motivasyonunuzu yükselttin, komik sayfaları takip edin, komik şeylere göz atın illa ki. Siyaseti de kaçırmayın, siyaseti de öğrenin. Takip edin.

***

Kendi vücutlarınızla ilgili bilgiler edinin, böbrek nedir nerede bulunur, işlevi nedir, yani nasıl çalışır ve ne işe yarar, niye oradadır vs. 

***

Cinsellikle ilgili şeyler öğrenin. Mesela yukarı da dediğim gibi bir erkekseniz penisiniz olsa bununla ilgili bir çok şey araştırın. Mesela kadınsanız vajinanızla ilgili.. Nasıl bakımı yapılır, regl'i nedir? vs ile ilgili cinsel organınızla ile ilgili bilgiler edinin. Sperm nedir, yumurtalık nedir? Bunları okullar da görüyoruz evet. Ama düşünün kim hatırlıyor bunları? Neye yarar demeyin. Cinsellik hayatımız da var olan bir şey.

Mesela cinsel birleşme: organızm, pozisyon, vs. gibi şeylerle ilgili bilgiler edinin. Bunlar ayıp değil. Bir kız da öğrenecek bir erkekte, bir kızın bunları öğrendi ve öğrenmek istiyor diye azgın, af edersiniz "fahişe-orospu" falan olmuyor. 

"Regl" ne bunu erkeklere niye anlatmıyorlar? İlla ki öğreniyoruz. Yani çevremizden, kız arkadaşımızdan, evleneceğimiz kadından; bu ayıp değil bu bir cinsel dürtü de değil. Regl olmak tamamen doğal bir şey, tahrik edici yanı da olamaz zaten bunu söyleyenler aslında düşünceme göre akıl hastası. Regl cinsellikle ilgili var ama "regl'im" demek ve ya regl'i olmakla alakası yok. 

Bu günkü kişiler cinsellikle ilgili merak ettiklerini internetten bulabiliyorlar. Artık bilgiler internette var açıkça herkes ulaşabiliyor. 

Mesela bir erkek, vajina hakkında ne bilebiliyor? Ya da bir kadın, penis hakkında ne bilebiliyor? İşte sorun burada. Bir erkek kadının haz almasına, bir kadında erkeğin haz almasında yani karşılıklı bir şekilde ve sağlıklı bir yolla cinsel ilişki yaşamalılar. İkisi de birbirine saygı göstermeli. 

Karşı cinsler birbiri hakkında bilgi edinmesi gerek. Her konu da tek cinsellik değil elbet. 

***

Bu bir tavsiyeler yazısıydı. Ve bahsettiklerim şunlar:

I- Tarih, Felsefe, Edebiyat, Şiir, Yabancı Dil, Din-Mitoloji ve İnanç, Siyaset Bilgisi.

II- Matematik, Fizik, Geometri.

III- Biyoloji, Kimya..

IV- Diksiyon, hitap şekli.

V- Kitap okumak.

VI- Kodlama dilleri ve Kodlamayla ilgili bir takım bilgiler ve Ofis programlarını öğrenmek.. 

VII- Tasarım, Resim Çizme, Görsel Sanatlar..

VIII- Belgesel, Yabancı-Dizi, Müzik-Şarkı.

IX- Yemek Kültürü.. Yemek yapmak, yemek tarifleri öğrenmek, yemekle ilgili bir takım yemek.

X- Spor yapmak, Sağlığınızı korumak.

XI- Oyun oynamak: Video oyunu oynamak, sokak oyunu oynamak.

XII-  Çocuk ve Ahlak. Küçücük bir Tavsiye.

XIII- Vücudumuz, organlarımız ve Cinsellik.

Bunları hemen hemen öğrenmeniz mümkün değil ya da öğrenin demiyorum da. O kadar şey var ki benim bile yazamadığım ve ya öğrenmek isteyipte öğrenemediğim ama öğrenemiyorsun, bilemiyorsun ve kimse seni de bunda zorlayamaz. Bir hobi seç kendine ve öğrenmeye başla. 

En güzel şey sevdiğin şeylerle geçirdiğin vakittir. 

Burak Yabgu (27 Ekim 2021)

rank.exe ➡️ ⬛️⬛️⬛️⬜️⬜️⬜️⬜️⬜️⬜️⬜️⬜️⬜️

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yıldırım Beyazıd ve Emir Timurlenk Savaşı

YILDIRIM BEYAZID VE EMİR TİMUR LENK SAVAŞI Ankara Savaşı (28 Temmuz 1402) Cengiz Han'ın vârisi olma iddiası ile çıkan Emir Timur. Beyazı'dın egemen olmasını kabul etmiyor. Onu küçümsüyor. Timur'un tahtını ele geçirmek için isyan başlatan   ve Timur Hindistan seferinden gelince bizzat kendisi tarafından kovulan Diyarbakır Beyi İlhan Ahmet Celâyir, Osmanlı'ya sığınmıştı. Epey Timur ve Beyazıd'ın arası gergindi. Fakat Timur kendi ırkından, dininden olan Osmanlı’ya saldırmak istemiyordu.   Timur’a tabî olan Mutahharten’ın ailesini Bursa’ya esir olarak gönderen Beyazid ile Timur’un arası açılmıştı.   “ Timur, kendisini sadece dünya üzerinde ulaşabileceği yere kadar hırsını doyurmak için Allah tarafından gönderilen “Allah’ın kulu” olarak değil, Türk halkının da gerçek ve tek temsilcisi olarak görüyordu. Yörüklerin bol paçalı şalvarları içinde, başında yüksek keçe başlığı ile tam bir Türk gibi giyinirdi.. Sarayı’nda sadece Türkçe konuşulur ve Türkçe yazı yazılır

Atsız'ın Atatürk, Kemalizm ve Cumhuriyet Düşmanlığı

  Atsız'ın; Atatürk, Kemalizm ve Cumhuriyet Düşmanlığı. "Başkumandan Mustafa Kemal’i tebcil ederim fakat Reis-i Cumhur  Atatürk’ü beğenmeye de sevmeye de mecbur değilim." (1) CHP'de boş kavga var diyen bir çok Atsız taraftarları, aslında Mustafa Kemal ve Atatürk'ü ayıran Atsızı niye göz ardı ederler?  Atsız Kemalist düşmanı olmak bir yana, Atatürk düşmanıdır. Devrim düşmanıdır. Sözlerine bakınız: "Bu millet, tutsak Türkleri kurtararak en büyük Türkiye'yi (yani Turanı) kurmak için de sınırlara koşabilir. Fakat onların Kemalist prensipleri için kılını bile kıpırdatmaz. Hatta Kemalizm'in çığırtkanları bile Kemalizm uğruna ölmez." (2) Kemâlistleri ve Atatürk'ü "dönme, mason" olduğunu belirtiyor: "Irkçılığın aleyhinde bulunanlar Türkçülüğün düşmanı olan dönmelerle, masonlar ve Halk Partililer yani Kemalistlerden ibarettir." (3) "Çünkü Kemalizm de dönme ve devşirme olmak kabahat değildir. Fakat Kemalizm yapmak isterken mi

Kürtler ve Medler

KÜRTLER VE MEDLER Kürt Tarihçilerin çoğu kendini Medlere dayandırır. Kürt dilinin gelişmesinde Medlerin rol oynadığını söylerler. (Minorsky - Kürtler, İslam Ansiklopedisi, VI. cilt, s. 1089-1114) Ve Medlerin torunlarıdır. (Amir Hassanpour - Kürdistanda Milliyetçilik ve Dil; s. 120.) » Kürtlerin tek kurduğu ulusal devlet olarak Medler İmparatorluğunu kabul ederler. (Wadie Jwaideh - Kürt Miliyetçiliğinin Tarihi , Kökenleri ve Gelişimi, s. 17.) » Ve bazı Kürt Tarihçilerde şöyle savunur: “bütün tarih boyunca Medleri Kürtlerden ayrı gösterecek bir hadise bulamazsınız.." (Zinnar Silopi - Doza Kurdistan; s. 9.) » Medler proto-Kürt’tür. (Philip Kreyenbroek & Christine Allison - Kürt Kimliği ve Kültürü, s. 25.) » “Dolaylı değil doğrudan Kürtlerin Medlerle bağlantıları vardır.” (Ali Hüseyin Kerim - Balkan Yarımadasında Kürtler, s. 49.) Medlerin İmparatorluğunu yıkan, Perslerdi. (William Aegleton - Mehabad Kürt Cumhuriyeti; s. 18.) Ve şunu söylemektedirler: Medler yıkıldık