Ana içeriğe atla

"Osmanlı Tarihini Unutturdu" Yalanı

  

"Osmanlı Tarihini Unutturdu" Yalanı

"Osmanlı Tarihini unutturdu!" diyenler genellikle, Türk düşmanı olmakla beraber gizli Osmanlı düşmanılar. Öyle ki cahil bırakılmak istenen halkımızı her safsata ile kandırmaya ve Cumhuriyete düşman etmek için her yolu denemektedirler.

"Osmanlı tarihini" unutturması mümkün mü? Değil. Böyle bir şey söz konusu bile değil öyle ki: en kapsamlı "Osmanlı Tarihi" Atatürk döneminde çıkmakla beraber, resim içeriğinden de zengindir.

Atatürk döneminde: "Türk Tarihinin Ana Hatları" ve onun devamı niteliğinde ki Maarif Vekaleti'nin çıkardığı 4.Ciltlik "Tarih" kitabı'nda, Türklerin değenilmemiş tarihlerine değinilmiş. Sümer, Elam ve Eti medeniyetlerinin Türk olduğuna dair görüşler bulunmaktadır. Öyle ki bu kitap, Türklerin; Tarihini, Kültürünü, Yaşayış Felsefesini, Dini inançlarını vesaire kapsamaktadır. 

Bu "Tarih" adlı kitabının 3. cildinde kapsamlı "Osmanlı Tarihi" mevcuttur. (Bakınız: Resim, I.)

("İçindekiler" Bölümü, Maarif Vekaleti, Tarih, 1931, 3.Cilt, Resim, I.)

Öyle ki birinci cildinde Türk medeniyetine değinilirken, Türklerin anayurdu ve göç, şaman ve şamanlığa, hintliler, fenikeliler ve çinliler vesaire bir çok ırka ve kültüre, medeniyete değinilmektedir. İkinci cildinde: roma, alan ve roma istilası, Avrupa ve Asya Hunları, Ak-hun, Avar, Türkeş, Uygur, Karluk, Avrupa da ki Türk devletleri: Hazar, Bulgar, Macar, Peçenekler, Oğuzlar, Kumanlar. 

İslam tarihi; Arap adetleri, Hz.Muhammed'in İslama daveti, İlk Vahiy vesaire olmak üzere burada önemli olanları aktarıyorum. Hz.Muhammed'in Seferleri, Hulefairaşidin devri ve Emevi, Endülüs, Abbasiler olmak üzere bir çok konuya da değinilmekte. 

Sonra Müslüman Türk Devletleri ile alakalı konular, Normanlar, Alamanlar, Papa ile imparatorlar mücadelesi, Hristiyan derebeylikleri ve Büyük Selçuklu İmparatorluğu ile ilgili malumatlar mevcuttur. 

Öyle ki bu liste uzayıp gideceği için, okuyucuyu yormak ve kafasını karıştırmak istemem. Kitapların dijital formatını tıklayarak; ya görüntüleyip ya da indirip bilgisayarınız da görüntüleyebilirsiniz. 

Linkler, Cilt: (I), (1I), (1II), (1V

"Büyük ve haysiyetli bir millet olan Türklerin tarihi insanlık kadar eskidir. Osmanlılar ve Selçuklulardan önce de Türkler, dünyanın dört bucağında devletler, imparatorluklar vücuda getirmişlerdir. 

Nerede bir Türk devleti batmış ise, bunun yıkıntıları üzerinde daima yeni yeni devletler kurmuşlardır. şimdi de böyle bir tarihî an gelmiş çatmıştır. Osmanlı Devleti çökmüştür, fakat tarihî zincir kopmayacaktır." - M. Kemal Atatürk (1) 

Öyle ki Osmanlı da İslam Öncesi Türk Tarihine az yer verilirdi. Öyle ki Selçuklu Tarih üzerinde bile durulmazdı. Bu gün eğer geniş kapsamlı Tarihimizi biliyorsak bunu Atatürk'e borçluyuz. Öyle ki: "Osmanlı tarih yazıcılığında “Türk ve Türkmen” hakkında hakaret dolu ifadelerin kullanılması da tenkitlere sebep olmuştur.

Türk beylikleri ile birlikte her topluluğu ve teşekkülü “düşman” sıfatı ile tanımlamaktadırlar. Süslü ifadelerle “Düşmanı” küçümsemeyi adet haline getiren Osmanlı Tarihçileri, Osmanlı hanedanı ile aynı kanı taşımasına rağmen Osmanlıların Anadolu’ya hâkim olmaya çalıştıkları dönemde Anadolu da Osmanlıya karşı direnen “düşman” gördükleri Türk toplulukları için küçültücü ifadelere yer vermişlerdir." (2) 

Osmanlı da Türk Tarihi yazımında en büyük değişiklik Şıpka Kahramanı Süleyman Paşa döneminde olmuştur. Fakat II.Abdülhamid döneminde Türk Tarihi men edilmekle beraber, Endülüs Arap Tarihi önem kazanmıştır. Öyle ki Türkologları II.Abdülhamid sert bir biçimde eleştirip, hakaret etmiştir.. (3)

Öyle ki Türk Tarihi yazımı, Atatürk için Milli bir davaydı. Çünkü kendi tarihini yazamayan bir millet, yabancıların yalan-yanlış, iftiralarla dolu tarihi kabullenmek zorundaydılar. Tarihçilerin Kutbu Halil İnalcık: "Atatürk, tarihimizi savunma ve korumayı en hayati bir milli dava saymıştı." diyor. (4)

Tabi bu Tarih içerisinde "savaş tarihi"nden ibaret gösterilip aşağılanan, Osmanlı'yı sırf "medeniyet yıkıcı, yakıcı" gösterip Barbar suretiyle "Osmanlı" ile Türkler kötülemek istiyordu Avrupa. Atatürk bunu önlemişti. Öyle ki Atatürk, Türk Tarihi öğrenimini gerekli gördüğü konular şunlardı:

a- Türkler ilk medeniyet kurucularıdır. (Sümer, Elam, Eti),

b- Türkler, Anadolu topraklarının ilk sahipleridir. (Etrüsk, Sümer)

c- Türkler "sarı" değil "beyaz" ırktandır.

Öyle ki Atatürk, Sofya da eğitim gören öğrencileri Plevne Muharebesi yapılan yere götürmüş ve Muharebe yapılan yer de Gazi Osman Paşa'dan övgülerle söz edip şöyle demiş: "Üzülmeyin, böyle kahramanlar Türk milletinin içinde her zaman yetişecek ve böyle kahramanları her zaman Türk milletine takdim edeceklerdir. Yakın zamanlar sizlere bunu gösterecektir.." (5) ve devamında Şakir Zümre'ye "Bu kahraman millet her zaman bir Plevne kahramanlığı göstermeye hazırdır." demiş.

Herhalde Osmanlı Tarihini inkar etti diyecek bir cahil, yobaz daha çıkmaz? Öyle ki bu konuyla ilgili geniş evrak ve belge olmakla beraber Osmanlı Tarihi ile ilgili en kapsamlı eseri de Cumhuriyete borçlular. 


NOTLAR:

(1) Bekir Sıtkı Baykal, “Atatürk ve Tarih”, Belleten, XXXV/140, Ankara 1971, 539.

(2) Cumhuriyet Dönemi Tarih Anlayışları ve Tarih Eğitimi - Hazırlayan: Nevzat Köken, Danışman: Prof. Dr. Bayram Kodaman, Doktora Tezi, Isparta, 2002, s. 24.

(3) İlhan Arsel - Arap Milliyetçiliği ve Türkler, s. 586. Türk Yurdu Dergisi, sayı: 174-13, 1925-26, s. 36.

(4) Halil İnalcık - Atatürk ve Demokratik Türkiye, Kırmızı Yay., s. 155.

(5) Ayten Irmak - Atatürk ve Tarih Öğretimi, s. 8.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yıldırım Beyazıd ve Emir Timurlenk Savaşı

YILDIRIM BEYAZID VE EMİR TİMUR LENK SAVAŞI Ankara Savaşı (28 Temmuz 1402) Cengiz Han'ın vârisi olma iddiası ile çıkan Emir Timur. Beyazı'dın egemen olmasını kabul etmiyor. Onu küçümsüyor. Timur'un tahtını ele geçirmek için isyan başlatan   ve Timur Hindistan seferinden gelince bizzat kendisi tarafından kovulan Diyarbakır Beyi İlhan Ahmet Celâyir, Osmanlı'ya sığınmıştı. Epey Timur ve Beyazıd'ın arası gergindi. Fakat Timur kendi ırkından, dininden olan Osmanlı’ya saldırmak istemiyordu.   Timur’a tabî olan Mutahharten’ın ailesini Bursa’ya esir olarak gönderen Beyazid ile Timur’un arası açılmıştı.   “ Timur, kendisini sadece dünya üzerinde ulaşabileceği yere kadar hırsını doyurmak için Allah tarafından gönderilen “Allah’ın kulu” olarak değil, Türk halkının da gerçek ve tek temsilcisi olarak görüyordu. Yörüklerin bol paçalı şalvarları içinde, başında yüksek keçe başlığı ile tam bir Türk gibi giyinirdi.. Sarayı’nda sadece Türkçe konuşulur ve Türkçe yazı yazılır

Atsız'ın Atatürk, Kemalizm ve Cumhuriyet Düşmanlığı

  Atsız'ın; Atatürk, Kemalizm ve Cumhuriyet Düşmanlığı. "Başkumandan Mustafa Kemal’i tebcil ederim fakat Reis-i Cumhur  Atatürk’ü beğenmeye de sevmeye de mecbur değilim." (1) CHP'de boş kavga var diyen bir çok Atsız taraftarları, aslında Mustafa Kemal ve Atatürk'ü ayıran Atsızı niye göz ardı ederler?  Atsız Kemalist düşmanı olmak bir yana, Atatürk düşmanıdır. Devrim düşmanıdır. Sözlerine bakınız: "Bu millet, tutsak Türkleri kurtararak en büyük Türkiye'yi (yani Turanı) kurmak için de sınırlara koşabilir. Fakat onların Kemalist prensipleri için kılını bile kıpırdatmaz. Hatta Kemalizm'in çığırtkanları bile Kemalizm uğruna ölmez." (2) Kemâlistleri ve Atatürk'ü "dönme, mason" olduğunu belirtiyor: "Irkçılığın aleyhinde bulunanlar Türkçülüğün düşmanı olan dönmelerle, masonlar ve Halk Partililer yani Kemalistlerden ibarettir." (3) "Çünkü Kemalizm de dönme ve devşirme olmak kabahat değildir. Fakat Kemalizm yapmak isterken mi

Kürtler ve Medler

KÜRTLER VE MEDLER Kürt Tarihçilerin çoğu kendini Medlere dayandırır. Kürt dilinin gelişmesinde Medlerin rol oynadığını söylerler. (Minorsky - Kürtler, İslam Ansiklopedisi, VI. cilt, s. 1089-1114) Ve Medlerin torunlarıdır. (Amir Hassanpour - Kürdistanda Milliyetçilik ve Dil; s. 120.) » Kürtlerin tek kurduğu ulusal devlet olarak Medler İmparatorluğunu kabul ederler. (Wadie Jwaideh - Kürt Miliyetçiliğinin Tarihi , Kökenleri ve Gelişimi, s. 17.) » Ve bazı Kürt Tarihçilerde şöyle savunur: “bütün tarih boyunca Medleri Kürtlerden ayrı gösterecek bir hadise bulamazsınız.." (Zinnar Silopi - Doza Kurdistan; s. 9.) » Medler proto-Kürt’tür. (Philip Kreyenbroek & Christine Allison - Kürt Kimliği ve Kültürü, s. 25.) » “Dolaylı değil doğrudan Kürtlerin Medlerle bağlantıları vardır.” (Ali Hüseyin Kerim - Balkan Yarımadasında Kürtler, s. 49.) Medlerin İmparatorluğunu yıkan, Perslerdi. (William Aegleton - Mehabad Kürt Cumhuriyeti; s. 18.) Ve şunu söylemektedirler: Medler yıkıldık