Ana içeriğe atla

Taksi

 

Taksi

Koskoca Mega kent denilen, kaç tane imparatorluğa başkent olmuş, Türkiye nüfusunun en yoğun olduğu, modern kent olan İstanbul'da taksi olmaması garip değil midir?

Öyle ki İstanbul turistlik bir yer,  bu yüzden bu konuda da önemi artıyor.

İstanbul bir şehir olmaktan ziyade bir de doğanın en güzel sanatkarlığının bulunduğu yerdir. 

Ayrıca İBB dönemi Taksi denetimi iyi yapılıyor. Mesela: "İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), taksiler başta olmak üzere toplu taşıma araçlarında yaşanan olumsuzluklara anında müdahale için yeni bir sistem kurdu." (Cumhuriyet, 29 Ekim 2021)

Öyle ki taksi sorunu için sunulan öneriler redediliyor:

"UKOME toplantısında 10. kez yeni ve kaliteli taksi sistemi önerimizi getireceğiz. Bir avuç azınlığın değil 16 milyon vatandaşın talebinde ısrar ediyoruz." (Ekrem İmamoğlu, Resmi Twitter Hesabı, 26 Ekim 2021.)

Taksi teklifine 10. kez ret: "İstanbul'a 5 bin yeni taksi teklifi bir kez daha reddedildi." (Cumhuriyet, 28 Ekim 2021)

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Aksu, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin 5 bin yeni taksi plakası teklifinin reddedilmesine ilişkin, "İstanbul'da taksi sayısının artışına ihtiyaç yoktur." (AA, 28 Ekim 2021)

"İBB'nin 5 bin taksi teklifi 10'uncu kez reddedildi, taksiciler İmamoğlu'nu istifaya çağırarak "Recep Tayyip Erdoğan" sloganı attı." (Tele1 TV, Resmi Twitter Hesabı, 28 Ekim 2021.)

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Aksu: "Büyükşehir belediyemizin dayatması siyasi ranttan başka bir şey değildir. Bunu da aziz İstanbullular bilmelidir. Biz, esnaf grubu olarak hiçbir siyasi partinin arka bahçesi değiliz, biz siyasi değiliz, siyaset yapmıyoruz, emeğimize, ekmeğimize sahip çıkıyoruz." (AA, 28 Ekim 2021)

***

Yeni Taksi sisteminde iyileştirme:

Maaş, sosyal yardımlar ve tüm primler dahil ortalama aylık NET 6.622 TL

İBB Taksi şoförlerine yılda 2 maaş performans primi ödenecek

Yılda 2 defa giyim yardımı yapılacak.

Günlük bir öğün de yemek ücretleri ödenecek. 

Uzun mesai saatlerinden yorgun düşen taksicilerin bundan sonra çalışma süreleri haftada 45 saatle sınırlı olacak.

İBB'den müşteri odaklı eğitim alacak taksicilerin, ders aldığı süreler de çalışma saati içerisinde değerlendirilecek.

Eğitimde olan şoförler, hak kaybına uğramayacak. Dolayısıyla taksici haftanın bir günü tatil yapabilecek.

İşe gidiş gelişleri de servisler ile sağlanarak yaşam koşullarında iyileştirmeye gidilecek.

Aynı zamanda iş kanunda yer alan yıllık izinleri kullandırılması sağlanacak.

Çalıştıkları süre boyunca SGK primleri düzenli olarak ödenecek. Şoförlerin aileleri de SGK sisteminden yararlanabilecek.

(Ekrem İmamoğlu, Resmi Twitter Hesabı, 24 Ekim 2021. & Cumhuriyet, 25 Ekim 2021.)

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu:

"İmamoğlu'nun yönetimindeki İETT otobüslerinde halihazırda şoför maaşları 4-5 bin TL aralığında seyrederken, hatta 8 yıllık bir İETT şoförü 5 bin TL seviyesinde maaş alırken, taksi şoförlerine 6 bin 622 net maaş vaadi hem bir haksızlık örneği hem de bir vaatten öteye geçemeyecek gerçek dışı bir açıklamadır. 

İmamoğlu'nun, göreve geldikten bu yana İETT ulaşım ücretlerine yüzde 50 zam yapmışken taksilere yüzde 36 zam yapmış olması şoförlere ve sektörümüze verdiği önemi de ortaya koyuyor olsa gerek."

***

İsyan..

Ezgi Mola, İstanbul'da Taksi bulamayınca: "Alın taksinizi başınıza çalın." dedi. (Sözcü, 29 Ekim 2021)

"Taksi" filminin Başrol oyuncusu Samy Naceri, 20 dakika boyunca taksi bulamamıştır ve şöyle demiştir: "Taksi sorunu olması çok üzücü." (Hürriyet, 28 Ekim 2021)


Prof. Dr. İlber Ortaylı: "Merkezi hükümetle İBB arasında çatışma, ucuz siyasi manevra alanı olmaktan daha korkunç bir duruma geldi, insanlar evlerine gidemiyor. 

Ortalıkta taksi diye birtakım tekelci kuruluşların saldığı sorumsuz bir esnaf grubu var. Canlarının istedikleri yolcuları alıyor, istemediklerini almıyorlar." (gazeteDuvar,10 Ekim Pazar 2021 )

Lütfü Türkkan: "Taksi bekleyen adam heykeli yapılmalı İstanbul’a." (Resmi Twitter Hesabı, 28 Ekim 2021.)

The Guardian: "Sorun Taksi Mafyaları", "İstanbul’da güçlü taksi plakası sahipleri ile şehir otoriteleri arasında alışılmamış bir savaş başladı.

Bir sonuç olarak endüstrinin korkutucu bir itibarı var. Çok sayıda plaka sahibinin kim olduğu bilinmiyor ve araçlarını kiralamak için aracılar kullanıyorlar. 

İktidar partisi AKP’ye yaklaşan İstanbul Taksiciler Esnaf Odası'nın da İstanbul’un siyasi olarak bölünmüş ulaşım koordinasyon merkezi ve Ulaştırma Bakanlığı’nda belirgin bir etkisi var." (BirGün, 10 Ekim 2021. )

***

Bir İstanbullu olarak Taksi sorunun siyasi falan değil, halkın refahı ve rahatlığı için uğraşılmasını isterim. Taksi İstanbul gibi bir yer için en önemli ulaşım aracıdır.

Taksiler odası başkanı biraz mantıklı gelse de, niye o zaman taksi sorunu var? Ben bir İstanbullu olarak dışarıya çıktığım zaman taksi bulamıyorum? 

Bu İmamoğlu'na karşı bir provokasyon mu? Evet bunu yukarı da verdiğimiz kaynaklardan görebilirsiniz.

Öyle ki Taksi durumu İktidar-İmamoğlu savaşı olarak görülüyor ve söyleniyor ki bu doğrudur. 

Taksi durumunun hemen çözülmesi gereklidir.

Fakat iktidar kadrosu buna göz yumacağını sanmıyorum.

İktidar kendi amaçlarını, İstanbullunun rahatlığından değerli görmektedir.

Öyle ki Kübra Par'ın bir yazısının başlığı aslında çok anlamlı: "Taksi inadı yüzünden İstanbullular AK Parti’ye kızgın" (HaberTürk, 29 Ekim 2021)

Devam ediyor: "AK Parti hem İstanbulluları kızdırıyor hem de kendi imajına zarar veriyor."

"Zamanında taksi lobisinin baskısı yüzünden Uber’i yasaklamasalardı, bugün bu sorun bu kadar derinleşmeyecekti. Uber’in getirdiği hizmet kalitesiyle rekabet edebilmek için taksiciler de kendisine çeki düzen verecekti. Şimdi de İBB’nin tek merkezden medeni bir şekilde çalıştırmak istediği taksilere mani oluyorlar." diyor. 

Öyle ki Par'ın görüşlerine katılıyorum. 

Ak Parti oy kaybetmek için çabalıyor gibi görünüyor.

Ne yazık Millete, siyasetin kurbanı oluyorlar.

Fakat İmamoğlunun onarımları kabul edilememesi üzücü.

Burak Yabgu (31 Ekim 2021)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yıldırım Beyazıd ve Emir Timurlenk Savaşı

YILDIRIM BEYAZID VE EMİR TİMUR LENK SAVAŞI Ankara Savaşı (28 Temmuz 1402) Cengiz Han'ın vârisi olma iddiası ile çıkan Emir Timur. Beyazı'dın egemen olmasını kabul etmiyor. Onu küçümsüyor. Timur'un tahtını ele geçirmek için isyan başlatan   ve Timur Hindistan seferinden gelince bizzat kendisi tarafından kovulan Diyarbakır Beyi İlhan Ahmet Celâyir, Osmanlı'ya sığınmıştı. Epey Timur ve Beyazıd'ın arası gergindi. Fakat Timur kendi ırkından, dininden olan Osmanlı’ya saldırmak istemiyordu.   Timur’a tabî olan Mutahharten’ın ailesini Bursa’ya esir olarak gönderen Beyazid ile Timur’un arası açılmıştı.   “ Timur, kendisini sadece dünya üzerinde ulaşabileceği yere kadar hırsını doyurmak için Allah tarafından gönderilen “Allah’ın kulu” olarak değil, Türk halkının da gerçek ve tek temsilcisi olarak görüyordu. Yörüklerin bol paçalı şalvarları içinde, başında yüksek keçe başlığı ile tam bir Türk gibi giyinirdi.. Sarayı’nda sadece Türkçe konuşulur ve Türkçe yazı yazılır

Atsız'ın Atatürk, Kemalizm ve Cumhuriyet Düşmanlığı

  Atsız'ın; Atatürk, Kemalizm ve Cumhuriyet Düşmanlığı. "Başkumandan Mustafa Kemal’i tebcil ederim fakat Reis-i Cumhur  Atatürk’ü beğenmeye de sevmeye de mecbur değilim." (1) CHP'de boş kavga var diyen bir çok Atsız taraftarları, aslında Mustafa Kemal ve Atatürk'ü ayıran Atsızı niye göz ardı ederler?  Atsız Kemalist düşmanı olmak bir yana, Atatürk düşmanıdır. Devrim düşmanıdır. Sözlerine bakınız: "Bu millet, tutsak Türkleri kurtararak en büyük Türkiye'yi (yani Turanı) kurmak için de sınırlara koşabilir. Fakat onların Kemalist prensipleri için kılını bile kıpırdatmaz. Hatta Kemalizm'in çığırtkanları bile Kemalizm uğruna ölmez." (2) Kemâlistleri ve Atatürk'ü "dönme, mason" olduğunu belirtiyor: "Irkçılığın aleyhinde bulunanlar Türkçülüğün düşmanı olan dönmelerle, masonlar ve Halk Partililer yani Kemalistlerden ibarettir." (3) "Çünkü Kemalizm de dönme ve devşirme olmak kabahat değildir. Fakat Kemalizm yapmak isterken mi

Kürtler ve Medler

KÜRTLER VE MEDLER Kürt Tarihçilerin çoğu kendini Medlere dayandırır. Kürt dilinin gelişmesinde Medlerin rol oynadığını söylerler. (Minorsky - Kürtler, İslam Ansiklopedisi, VI. cilt, s. 1089-1114) Ve Medlerin torunlarıdır. (Amir Hassanpour - Kürdistanda Milliyetçilik ve Dil; s. 120.) » Kürtlerin tek kurduğu ulusal devlet olarak Medler İmparatorluğunu kabul ederler. (Wadie Jwaideh - Kürt Miliyetçiliğinin Tarihi , Kökenleri ve Gelişimi, s. 17.) » Ve bazı Kürt Tarihçilerde şöyle savunur: “bütün tarih boyunca Medleri Kürtlerden ayrı gösterecek bir hadise bulamazsınız.." (Zinnar Silopi - Doza Kurdistan; s. 9.) » Medler proto-Kürt’tür. (Philip Kreyenbroek & Christine Allison - Kürt Kimliği ve Kültürü, s. 25.) » “Dolaylı değil doğrudan Kürtlerin Medlerle bağlantıları vardır.” (Ali Hüseyin Kerim - Balkan Yarımadasında Kürtler, s. 49.) Medlerin İmparatorluğunu yıkan, Perslerdi. (William Aegleton - Mehabad Kürt Cumhuriyeti; s. 18.) Ve şunu söylemektedirler: Medler yıkıldık