Ana içeriğe atla

Altın Orda'yı Timur Mu Yıktı?

  

Altın Orda'yı Timur Mu Yıktı?

Genel de bu iddiayı dillendirilenler, küçük tarihçilerdir. Timur, Altın Orda'yı yıkmadı, zayıflattı.

Asıl Altın Orda'yı yıkan Kırım-Moskova (Rusya) ittifakıdır. Kırım-Moskova ittifakına da kim destek veriyordu?

Tabiî ki, Osmanlı İmparatorluğu.

Meselâ Kunduzca Muharebesi kaç yılında? 1391.

Peki ya, Altın Orda'nın çöküşü? 

Kırım-Moskova ittifakı, Altın Orda'yı çökertip, topraklarını paylaştılar.

Osmanlı, Rusya'yı bir tehdit olarak görmüyordu. 

Yükselişine göz yumuyordu, fakat ne oldu? Kendi cellâtı'nın doğuşuna izin verdi.

Her türlü tehlikeyi gören Osmanlı, Moskova'ya karşı bir girişimde bulunmadı. Uyarılara rağmen! O zamanlar tahtta (Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman vardı.)

En sonunda tokadı da yedi. (Ne yazık ki..)

Halil İnalcık şöyle anlatıyor: "Osmanlı Sultanları I. Selim ve I. Süleyman Rus yöneticilerle iyi ilişkilerini sürdürdüler. Bu, Sahib Giray yönetimindeki Hanlığın Osmanlı yönetimini Altın Ordu mirasının Moskof istilası tehdidi altında olduğuna ikna etmesine kadar devam etti." (1)

Moskova'nın biricik ittifak ortağı Kırım'da, Moskova tarafından yutuldu.

Türkler, katledildi. 

Türklerin; törelerine, örf ve adetlerine, dinlerine-inançlarına, dillerine saldırdılar, yıprattılar, yıktılar ve türlü işkence yaptılar.

Fakat suç Osmanlı'ya değil, Timur'a kaldı. Bunu Youtube'de de aynı şekilde videolar da dile getiriyorlar, "Timur, Altın Orda'ya saldırdı, Rusya yükseldi

Bunu hangi belgeye dayandırıyorsunuz?

Ayrıca Timur'a ihanet eden Altın Orda hükümdarı Toktamış Han'dı ve Toktamış Han, Timur sayesinde tahtta çıkmıştı. 

Yani nankörlük edip, hem toprağını istilâ eden ve ihanet eden Toktamış'a karşı ne deseydi Timur? "Al toprağımı sana veriyorum" mu deseydi? Neymiş, Türkmüş.. Yok devleti zayıflatmış.. Peki ya Osmanlı, Safevî'yi, Akkoyunluları, Karakoyunluları, Memlûkları ve diğer Türk beyliklerini zayıflatıp, imha ederken ne oluyordu?

Hem de Toktamış'ı tahtta çıkaran bizzat Timur'du. İntikam alması kadar doğal bir şey yok.

Tarihe Timurcu, Osmanlıcı bakış açısından bakarsanız, çok şeyi kaçırırsınız; en çokta gerçeği! 

***

Moskova Knezliği'nin Altın Orda'nın hakimiyetinden nasıl çıkmış biliyor musunuz?

Gelin öğrenelim!

Yıl 1480.. Timur vefât edeli, üzerinden 75 yıl geçmiş.

Altın Orda Han'ı, Moskova seferine çıkmıştır. 

Fakat müttefikî Lehistan Kralı Macarlarla savaştığı için yardıma gelememiş ve bir Türk-Tatar devleti olan Kasım Hanlığı'nın Moskova Knezliği'ne yardım etmesi sonucu, 

Altın Orda Han'ı ordusunu geri çekmiş ve salgın hastalıktan dolayı ordusu zarar görmüştür.

Sonra Osmanlı'ya tâbi olan Kırım Hanlığı, Moskova Knezliği'ne "Altın Ordu hakimiyeti"nden çıkması için destek vermiş,

Ruslar sıkıştığı bir zaman da Kırım Hanlığı imdatlarına yetişip, Altın Orda'yı sıkıştırmışlardır.

Daha önce zaten Rus Knez'i Altın Orda Han'ına vergisini ödeyip tâbi olduğunu kanıtlamıştı fakat Altın Orda Han'ı onu çağırdığında yanına gitmemişti. Bunun üstüne

Öyle ki Kırım Hanlığı gelmeseydi eğer Rus Knez'i zaten korkmuş ve ürkmüş olarak kendisinden fazlaca olan Altın Orda ordusu'ndan korkuyordu. 

Her iki ordu'da birbiriyle karşılaşmamış ve Kırım Hanlığı'nın yardımına koşmasıyla birlikte Rus Knezliği artık bağımsızlığını kazanmıştı.

Kırım Han'ı, Rus Knezi için Türk halkını yağmalıyor:

"Mengli-Girey Han, Seyyid Ahmed Hanın müttefiki Leh kralı Kazimir'e karşı yürüyerek, Kazimir'in, Seyyid-Ahmed'le birleşmesine mâni olduğu gibi; ikinci bir Kırım Kuvvetini Saray üzerine gönderip Seyyid-Ahmed hanın ulusunu yağma ve tahrib ettirmişti. 

Bu vaziyet Altın Ordunun Ruslara karşı hiç bir şey yapamamasında ve Moskova Knezi'nin Altın Ordu hâkimiyetinden kurtulmasında mühim bir amil teşkil etmiştir." (2)

***

Sibir ve Kırım Hanları, Altın Orda Han'ını suikastla öldürmüş (1481) ve Altın Orda'nın hakimiyeti'ni sona erdirmişlerdir. 

Önemli bir güç olmaktan çıkmış ve Ruslar, Altın Orda hakimiyeti'nden kurtulmuştur. 

M. Uydu Yücel, şöyle diyor: "Rus tarihçiler genelde Altın Orda tabiyetinin bitiş tarihini 1480 olarak kabul etmişlerdir. Bu tarihten itibaren Rusya artık Roma, Macaristan, Lehistan gibi bağımsız bir Hıristiyan devleti olmuştur." (3)

***

Sayın Timur kötüleyenleri, neredesiniz, hu, hey?

Altın Orda'yı Timur değil bizzat Osmanlı'nın desteklediği Kırım Hanlığı yıkmıştır. Ayrıca Osmanlı, Rusya'nın büyümesine izin vermiştir.

Tarihî bir fesli deliden değil, saçma sapan tarihî videolardan değil, buna yıllarını vermiş, arşivlerin tozlu belgelerini karıştırıp size sunmuş kişilerden öğrenin. 

Meselâ bende bilmiyordum, Timur yüzünden yıkıldığını sanıyordum. Fakat Altın-Orda, Kırım, Rusya ve Osmanlı hakkında kitap okurken karşıma çıkan belgeleri ve tarihsel gerçekleri görünce benle şaşırdım. Haliyle, bize hep bu söylendi ama gerçek tarihi aksini söylüyor.

Gerçeği takip etmeniz dileğiyle..


SÖZLÜK:

Seyyid Ahmet Han - Altın Orda Hanı

Mengli-Giray Han - Kırım Hanı

III. Ivan - Moskova Knezi

Kazimir - Lehistan Kralı


Saray - Altın Orda'nın Başkenti



NOTLAR:

(1) Halil İnalcık - Osmanlı ve Avrupa, Kronik, s. 167.

(2) Akdes Nimet Kurat - Topkapı Sarayı Müzesi Arşivindeki Altın Ordu, Kırım ve Türkistan Hanlarına Ait Yarlık ve Bitikler, 1940, DTCF yay. 222, s. 100.

(3) Mualla Uydu Yücel - Rusya Tarihi, İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi, s. 60.

KAYNAKLAR:

Akdes Nimet Kurat - Topkapı Sarayı Müzesi Arşivindeki Altın Ordu, Kırım ve Türkistan Hanlarına Ait Yarlık ve Bitikler, 1940, DTCF yay.

Mualla Uydu Yücel - Rusya Tarihi, İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi

Akdes Nimet Kurat - Rusya Tarihi, Türk Tarihi Kurumu.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yıldırım Beyazıd ve Emir Timurlenk Savaşı

YILDIRIM BEYAZID VE EMİR TİMUR LENK SAVAŞI Ankara Savaşı (28 Temmuz 1402) Cengiz Han'ın vârisi olma iddiası ile çıkan Emir Timur. Beyazı'dın egemen olmasını kabul etmiyor. Onu küçümsüyor. Timur'un tahtını ele geçirmek için isyan başlatan   ve Timur Hindistan seferinden gelince bizzat kendisi tarafından kovulan Diyarbakır Beyi İlhan Ahmet Celâyir, Osmanlı'ya sığınmıştı. Epey Timur ve Beyazıd'ın arası gergindi. Fakat Timur kendi ırkından, dininden olan Osmanlı’ya saldırmak istemiyordu.   Timur’a tabî olan Mutahharten’ın ailesini Bursa’ya esir olarak gönderen Beyazid ile Timur’un arası açılmıştı.   “ Timur, kendisini sadece dünya üzerinde ulaşabileceği yere kadar hırsını doyurmak için Allah tarafından gönderilen “Allah’ın kulu” olarak değil, Türk halkının da gerçek ve tek temsilcisi olarak görüyordu. Yörüklerin bol paçalı şalvarları içinde, başında yüksek keçe başlığı ile tam bir Türk gibi giyinirdi.. Sarayı’nda sadece Türkçe konuşulur ve Türkçe yazı yazılır

Atsız'ın Atatürk, Kemalizm ve Cumhuriyet Düşmanlığı

  Atsız'ın; Atatürk, Kemalizm ve Cumhuriyet Düşmanlığı. "Başkumandan Mustafa Kemal’i tebcil ederim fakat Reis-i Cumhur  Atatürk’ü beğenmeye de sevmeye de mecbur değilim." (1) CHP'de boş kavga var diyen bir çok Atsız taraftarları, aslında Mustafa Kemal ve Atatürk'ü ayıran Atsızı niye göz ardı ederler?  Atsız Kemalist düşmanı olmak bir yana, Atatürk düşmanıdır. Devrim düşmanıdır. Sözlerine bakınız: "Bu millet, tutsak Türkleri kurtararak en büyük Türkiye'yi (yani Turanı) kurmak için de sınırlara koşabilir. Fakat onların Kemalist prensipleri için kılını bile kıpırdatmaz. Hatta Kemalizm'in çığırtkanları bile Kemalizm uğruna ölmez." (2) Kemâlistleri ve Atatürk'ü "dönme, mason" olduğunu belirtiyor: "Irkçılığın aleyhinde bulunanlar Türkçülüğün düşmanı olan dönmelerle, masonlar ve Halk Partililer yani Kemalistlerden ibarettir." (3) "Çünkü Kemalizm de dönme ve devşirme olmak kabahat değildir. Fakat Kemalizm yapmak isterken mi

Kürtler ve Medler

KÜRTLER VE MEDLER Kürt Tarihçilerin çoğu kendini Medlere dayandırır. Kürt dilinin gelişmesinde Medlerin rol oynadığını söylerler. (Minorsky - Kürtler, İslam Ansiklopedisi, VI. cilt, s. 1089-1114) Ve Medlerin torunlarıdır. (Amir Hassanpour - Kürdistanda Milliyetçilik ve Dil; s. 120.) » Kürtlerin tek kurduğu ulusal devlet olarak Medler İmparatorluğunu kabul ederler. (Wadie Jwaideh - Kürt Miliyetçiliğinin Tarihi , Kökenleri ve Gelişimi, s. 17.) » Ve bazı Kürt Tarihçilerde şöyle savunur: “bütün tarih boyunca Medleri Kürtlerden ayrı gösterecek bir hadise bulamazsınız.." (Zinnar Silopi - Doza Kurdistan; s. 9.) » Medler proto-Kürt’tür. (Philip Kreyenbroek & Christine Allison - Kürt Kimliği ve Kültürü, s. 25.) » “Dolaylı değil doğrudan Kürtlerin Medlerle bağlantıları vardır.” (Ali Hüseyin Kerim - Balkan Yarımadasında Kürtler, s. 49.) Medlerin İmparatorluğunu yıkan, Perslerdi. (William Aegleton - Mehabad Kürt Cumhuriyeti; s. 18.) Ve şunu söylemektedirler: Medler yıkıldık