Ana içeriğe atla

Putin, Sovyetlerin 4 Kurucu Üyesini Topluyor

 

Putin, Sovyetlerin 4  Kurucu Üyesini Topluyor

Kim bu SSCB'nin 4 kurucu üyesi? Rusya, Ukrayna, Kafkas Federasyonu (Azerbaycan, Gürcistan, Ermenistan), Ukrayna.

Putin, 2008'de aynı Ukraya'nın ayrılıkçı eyaletlerini tanıması gibi, Osetya ve Abhazya'yı tanıdı. Ve sonrasında ayrılıkçı devletleri de arkasına alıp, Gürcistan'ı işgâl etti. 

Aynı bu gün gibi bahanesi yine "Gürcistan soykırım yapıyor" idi. Ukrayna'ya yapılan strateji aynı Gürcistan'a yapılan strateji ile aynıdır. Rusya, Gürcistan'dan istediğini de aldı. 

Rusya, Gürcistan'ı işgâl ederken, ABD, Nato ve Avrupa tutumu aynı bu gün gibidir. Açıklamaları bile aynıdır. 

Putin işgâl ederken, daha önceden sinyallerini verir nitelikte. Gürcistan'ı tamamen işgâl etmeden önce, "Ağustos" savaşı yapması, Ukrayna'yı işgâl etmeden önce Kırım'ı ilhâk etmesi. 

Osetya ve Abhazya, Gürcistan savaşında ne idiyse, Ukrayna savaşında da; Donetsk, Lugansk'ta aynıdır. Çeçenler bu savaşların değişmez tarafıdır.  

Öyle ki, Gürcistan, aynı bu günkü Ukrayna gibi, Nato'dan ve ABD'den silâh aldılar. Nato ülkesi olmamasına rağmen, Nato ülkesi gibi olması, destek verilmesi de bugünkü Ukrayna'yı andırmaktadır. Suçlamalar da aynıdır dediğim gibi "Gürcistan; ABD'nin arka bahçesi" denilip, tehdit olarak görülüyordu. Bu bahane ise Rusya'nın kendi işgâlini haklı gösterme çabasıydı. Bu gün yine aynı senaryo sergilenmektedir.

Bir takım gerizekâlılar, Rusya'nın Ukrayna'yı işgâlinde haklı olduğunu söylerken, Ukrayna'nın Amerikancı ve Natocu olduğundan ve Rusya'yı tehdit oluşturduğundan dolayı işgâl ettiğini söylerler. Rusya kendi çevresindeki ülkeleri korkutursa, tabiî ki onlar da Avrupa ve Nato'ya girmeye çalışırlar. Bu normal karşılanmalıdır. Öyle ki Türkiye'de Stalin'den aldığı tehditler dolasiyle, Nato birliğine girmişti. 

Ama Ukrayna'nın bu korkusu, gerçek çıktı.

***

Aynı şekilde diğer Kafkas devletleri: Ermenistan ve Azerbaycan'ı da, Rusya kendi hâkimiyetine aldı. Öyle ki Rusya'nın Sovyetler Birliği dağıldığından beri uyguladığı politikalar, hep Kafkas Devletlerini kukla yapma çabasıydı.

Meselâ tek (Azerbaycan, Gürcistan, Ermenistan) ülkeleri değil. Moldova'ya da Rusya aynı politikaları uyguladı. Moldova'da da ayrılıkçıları destekledi. Hâlâ daha Putin'in Moldova'yı işgâl eder mi diye bir çok siyasetçi ve yazar düşünmüyor değil. Çoğunun da Nato'ya girmesini engelledi. 

***

Rusya, SSCB'nin 4. Üyesini topluyor dedik. Biri de kendisi. Üç üye; Kafkasya Devletleri, Ukrayna, Belarus.

Kafkasya Devletleri'ni tekelinde, Kafkasya Bölgesi'ndeki devlet başkanları Rusya'nın kuklası durumunda zaten.

Belarus her zaman Rusya'nın yanında. Ona şüphe yok. Daha yeni kendi topraklarını kayıtsız şartsız, Ukrayna Savaşı'nda açtı ve Rusya-Ukrayna savaşında Rusya'nın yanında dahil oldu.

Yani ittifaka tek Ukrayna eksikti ve Putin onu da alıp kendi SSCB hayali gerçekleştirecek. Gürcistan ve Azerbaycan'ın Ukrayna'ya olan insanî desteği sizi yanıltmasın.

Sovyetler Birliği dağılmış olabilir ama Rusya'nın pençesi hâlâ Sovyet ülkelerinin üstünde. 

Meselâ Türkiye yanlısı Elçibey'i devirmek için Ermenistan'ın Karabağ Savaşı'na destek çıkan Rusya, aynı şekil de kendi kuklası Haydar Aliyev'i başa geçirmişti. Haydar Aliyev aynı Putin gibi bir KGB ajanıydı. 

Elçibey, Azerbaycan'da Rusya'ya yönelik yaptığı şeyler, Rusya'nın Azerbaycan hâkimiyetini sonlandırmaya yönelikti. Bu da Rusya'yı fazlasıyla kızdırmış olmalı. Gerçi 2020 Karabağ Savaşı'nda, Rusya yine Ermenistan'a destek çıktıysa da, Ermenistan ve Azerbaycan'ı barıştırmıştı. Haydar Aliyev'in oğlu İlham Aliyev ise babasının yolundan giderek Rusya-Ukrayna Savaşı'nda Ukrayna'yı destekledi.

Belarus ve Kafkas Devletleri böylece Rusya'nın yanında yer alıyor. Bir tek Rusya kaldı ki, Rusya'nın hayalleri için önem arz eden bir yer.

*** 

Batı medyası, Rusya'nın Ukrayna'yı işgâl edeceğini söyledi. Fakat bu söylemin "Emperyalist bir söylem" olduğunu nitelendirildi. Türkiye medyası ise bu görüşe destek vermekle birlikte, Batı'nın Rusya'yı Ukrayna batağına çekmek istediğini bu yüzden böyle bir söylem yarattığını söyledi.

Elbette, "Rusya, Ukrayna'yı işgâl edecek" diyen Batı'yı yalanlayan Rusya vardı. Rusya aslında medya'yı kandırdı ve insanların kafasını karıştırdı. Fakat Batı'nın dedikleri er-geç çıktı. 

Rusya, Ukrayna'yı işgâl etti. Şubatta işgâl edileceğini her fırsatta dile getiren ABD yönetimi haklıydı. Şubat ayı bitmeden Rusya Ukrayna'yı işgâl etti. 

Ukrayna halkı şuan destânsı bir savaş veriyor. 

Tanrı yardımcıları olsun!

***


Bu gün Rusya, hâlâ Ermenistan ve Azerbaycan'a hakim konumda

Yakın tarihe bakarsak; 

- Rusya'nın Ermenistan'ı desteklemesi, kukla Azerbaycan'ının kendi hakimiyetinde olması. 

- Çecenler'i hâkimiyeti altına alması..

- Gürcistan'ı işgâli. Gürcistan'daki ki ayrılıkçıları tanıması.

- Rusya'nın Tacikistan İç Savaşı'na katılması. Afganistan müdahalesi vs.  

- Moldova'daki ayrılıkçıları tanıması.

- Kazakistan'da çıkan karışıklar ve Rusya'nın Tataristan'ın özerkliğini alması.. 

- Ukrayna'daki ayrılıkçıları tanıması ve Ukrayna'yı işgâl etmesi. (2022 İşgâli.)

(Ayrıca: Batı Libya Savaşı'na katılması, Suriye İç Savaşı'nda kendi halkını katleden Esed'i katletmesini de saymadan geçemeyeceğim.)

Yeni bir SSCB mi kuruluyor düşüncesini aklımıza getirmiyor değil.

Bir süredir de Lenin'in, Sovyetlere bağlı ülkelere, birlikten ayrılma hakkı vermesini eleştiriyordu. Şöyle demişti: "Lenin’in cumhuriyetlere verdiği bu hak, ülkemize döşenmiş bir mayın oldu. Ülkemiz, bu yüzden bölündü." diyor. 

Şuan bölünen Sovyetleri topluyor zaten. Şu sözünü de vermeden geçemeyeceğim:

"Diğerleri gibi Sovyet kimliğini çöpe atıp yakmadım, hala saklıyorum.

Hâlâ Sovyetleri yaşatmak isteyenler var. Çünkü onlar için Sovyetler çökmüş olabilir ama onlar hâlâ Sovyet vatandaşı! 

Belki de diğer 3 üyeyi de toplaması bu yüzdendir. Üç üyeyi tekrar Rusya'ya bağlayıp, SSCB'yi kuracaktır. Ya da başka fikirleri vardır.


KAYNAKLAR:

Reha Yılmaz - Bağımsızlık Sonrası Dönemde Rus-Gürcü İlişkileri ve Kırılma Noktaları, Makale.

AA, "Sebepleri ve sonuçlarıyla Rusya’nın Ukrayna’yı işgali", 24 Şubat 2022.

Wikipedi'nin Çeşitli Kaynakları.

TimeTürk, "Rusya - Gürcistan savaşının kronolojisi", 11 Ağustos 2008.

Hürriyet, "Neden savaşıyor? Çünkü kazanıyor… İşte Putin'in savaşları..." 29 Şubat 2022.

Kırım Haber Ajansı (qha), Rusya'nın Gürcistan'ın Abhazya ve Güney Osetya bölgelerini işgalinin 11'inci yıl dönümü, 8 Ağustos 2019.

Kırım Haber Ajansı (qha), "Putin Rusyası Tataristan Cumhuriyeti'ni resmen ortadan kaldırdı", 24 Aralık 2021.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yıldırım Beyazıd ve Emir Timurlenk Savaşı

YILDIRIM BEYAZID VE EMİR TİMUR LENK SAVAŞI Ankara Savaşı (28 Temmuz 1402) Cengiz Han'ın vârisi olma iddiası ile çıkan Emir Timur. Beyazı'dın egemen olmasını kabul etmiyor. Onu küçümsüyor. Timur'un tahtını ele geçirmek için isyan başlatan   ve Timur Hindistan seferinden gelince bizzat kendisi tarafından kovulan Diyarbakır Beyi İlhan Ahmet Celâyir, Osmanlı'ya sığınmıştı. Epey Timur ve Beyazıd'ın arası gergindi. Fakat Timur kendi ırkından, dininden olan Osmanlı’ya saldırmak istemiyordu.   Timur’a tabî olan Mutahharten’ın ailesini Bursa’ya esir olarak gönderen Beyazid ile Timur’un arası açılmıştı.   “ Timur, kendisini sadece dünya üzerinde ulaşabileceği yere kadar hırsını doyurmak için Allah tarafından gönderilen “Allah’ın kulu” olarak değil, Türk halkının da gerçek ve tek temsilcisi olarak görüyordu. Yörüklerin bol paçalı şalvarları içinde, başında yüksek keçe başlığı ile tam bir Türk gibi giyinirdi.. Sarayı’nda sadece Türkçe konuşulur ve Türkçe yazı yazılır

Atsız'ın Atatürk, Kemalizm ve Cumhuriyet Düşmanlığı

  Atsız'ın; Atatürk, Kemalizm ve Cumhuriyet Düşmanlığı. "Başkumandan Mustafa Kemal’i tebcil ederim fakat Reis-i Cumhur  Atatürk’ü beğenmeye de sevmeye de mecbur değilim." (1) CHP'de boş kavga var diyen bir çok Atsız taraftarları, aslında Mustafa Kemal ve Atatürk'ü ayıran Atsızı niye göz ardı ederler?  Atsız Kemalist düşmanı olmak bir yana, Atatürk düşmanıdır. Devrim düşmanıdır. Sözlerine bakınız: "Bu millet, tutsak Türkleri kurtararak en büyük Türkiye'yi (yani Turanı) kurmak için de sınırlara koşabilir. Fakat onların Kemalist prensipleri için kılını bile kıpırdatmaz. Hatta Kemalizm'in çığırtkanları bile Kemalizm uğruna ölmez." (2) Kemâlistleri ve Atatürk'ü "dönme, mason" olduğunu belirtiyor: "Irkçılığın aleyhinde bulunanlar Türkçülüğün düşmanı olan dönmelerle, masonlar ve Halk Partililer yani Kemalistlerden ibarettir." (3) "Çünkü Kemalizm de dönme ve devşirme olmak kabahat değildir. Fakat Kemalizm yapmak isterken mi

Kürtler ve Medler

KÜRTLER VE MEDLER Kürt Tarihçilerin çoğu kendini Medlere dayandırır. Kürt dilinin gelişmesinde Medlerin rol oynadığını söylerler. (Minorsky - Kürtler, İslam Ansiklopedisi, VI. cilt, s. 1089-1114) Ve Medlerin torunlarıdır. (Amir Hassanpour - Kürdistanda Milliyetçilik ve Dil; s. 120.) » Kürtlerin tek kurduğu ulusal devlet olarak Medler İmparatorluğunu kabul ederler. (Wadie Jwaideh - Kürt Miliyetçiliğinin Tarihi , Kökenleri ve Gelişimi, s. 17.) » Ve bazı Kürt Tarihçilerde şöyle savunur: “bütün tarih boyunca Medleri Kürtlerden ayrı gösterecek bir hadise bulamazsınız.." (Zinnar Silopi - Doza Kurdistan; s. 9.) » Medler proto-Kürt’tür. (Philip Kreyenbroek & Christine Allison - Kürt Kimliği ve Kültürü, s. 25.) » “Dolaylı değil doğrudan Kürtlerin Medlerle bağlantıları vardır.” (Ali Hüseyin Kerim - Balkan Yarımadasında Kürtler, s. 49.) Medlerin İmparatorluğunu yıkan, Perslerdi. (William Aegleton - Mehabad Kürt Cumhuriyeti; s. 18.) Ve şunu söylemektedirler: Medler yıkıldık