Mantık üzerine
Mantık nedir? Yunan felsefecilerin çoğu ve ya bu günkü her işe "mantık" arandığını söylerler? Ancak mantık; tek kavram üstüne kurulu değildir. Kavram herkesin, kendi anlama ve kendi onayından geçirme metoduna denir.
"evren mantıksal söylemle anlaşılabilir" (hegel) ancak öncelikle mantık üzerine durmamız gerekir. "Mantıksal", "kanımca, bana göre"
ve ya "mantıksal düşünce", "benim düşünceme göre" gibi algılanabilir.
Zaten arapça da, "mantık" sözcüğü: "konuşma, söz söyleme (sanatı)" anlamına gelir. Fakat mantık insanın, kendisine doğru şeyi bilmesi ve konuşması demektir.
Meselâ 4+4 = 8'dir. Fakat bunu başkasına sorduğunuz da; mantık olarak 4+4=8 der. Bu da şunu gösterir ki mantık "kendi; düşüncesi, kendi fikri" demektir.
Meselâ yine: Mirâç inançlı mıydı inançsız mıydı sorusuna, okuduğu ve düşündüğü çıkarım yaptığı düşünceyi; "mantık olarak inançlı olması gerekir." diyebilir. Çünkü mantık; kendi fikrini içerebilir fakat bu demek değildir ki o kişinin bu fikri; başkasından almamış. Fikri; kitâpta okumuş ya da başkasından duymuş olabilir.
Mantık; Düşünülen şeyi, ortaya koyup, kendi fikrini doğrusal görüp "mantık olarak" diyerek başlamaktır. O yüzden evren mantıklı derken; mantık kimin mantığı ve neyin mantığı ve kime göre? Mantık senin inandığın, hafızan da biriktirdiğin bilgilere göre, geliştirdiğin metoda göredir.
Yorumlar
Yorum Gönder