"Atatürk, Türk Milletinin Mübârek Babası!"- Mehmet Emin Yurdakul (Fethi Tevetoğlu, s.1.)
"Bu büyük dâhinin ismini söylemeğe hacet yok, bütün cihan bugün GaziMustafa KemalPaşa ismini mukaddes bir kelime addederek her an'hürmetle anmaktadır. Bu kadar kat'i ve büyük devrim yapan adam Türkçülüğünen büyük adamıdır." - Ziya Gökalp (Türkçülüğün Esasları, s.11.)
"Türk aleminde Türklük ülküsünü gerçekleştiren dahi ve kahraman, TürkiyeDevleti'nin kurucusu ve TürkiyeCumhuriyeti'nin ilk Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal (Atatürk)Hazretleridir. " - Yusuf Akçura (Yeni Türk Devletinin Öncüleri, s. 260.)
Bu kapsamlı bölümü nasıl yazacağımı bilemiyorum çünkü Atatürk'ün "Türkçülük" hakkında yaptıkları hiç küçünsenmeyecek kadar kapsamlı ve büyüktür. Hatta onu "Türklüğün" kurtarıcısı ve "Türkçülüğün yüce lideri" olarak adlandırabiliriz.
Atatürk'ün Türkçülük anlayışı aynı sözlerinden de anlayacağımız üzere: devleti yaşatmak içindir. Yabancı bir Profesör Y. Oestrup:
"Atatürk, Türk ve Türklüğe ait olan şeylerden başka bir şey düşünmüyor; bütündüşüncegücüne hakim olan fikir Türk ve Türklüktür. İşte bu büyük ve harikulade adamınmanevi kuvvetinin sırrı buradadır."- (Atatürk'ün Bütün Eserleri, c.23, s.294.)
demişti. Paraların üstüne Bozkurt resmi yerleştiren fikir de o'dur. Mahmut Esat'a "Bozkurt" soyadını veren, Türk Tarih Kongresi, Türk Dil Kongresi düzenlettiren, Türk Dil Kurumu ile Türk Tarih Kurumu kurduran, "Türk Tarihinin Ana Hatları" ve "Türk Tarih Tezi"ni de çıkaran, zamanın da Türkoloji enstitüsü kurdurup, Türkoloji'ye önem veren lider de Atatürk'tür.
En büyük Türkçü Türk ile En büyük Türkolog'ta Atatürk'ün yanındaydı. Atatürk büyük bir Milliyetçiydi. Şovenist yani ırkçı değil. Saldırgan olmayan bir milliyetçiliğe sahipti. Aynı ileri de değineceğimiz Yusuf Akçura'nın "Emperyalist Türkçülük" ve "Demokratik Türkçülük"ten o "Demokratik Türkçülüğü" kabul etmişti.
Atatürk Kurtuluş Savaşı'nda ki gibi "Tarih" sahnesinde de düşmanla savaşıyordu. Batı Türkleri: "barbar, medeniyetsiz, aşağılık ırk, sarı ırk" derken Atatürk bu tezleri çürütmüş, ilk defa kapsamlı Türk tarihini yazdırmış, ilk defa da bu Türk tarihi içerisin de kapsamlı Osmanlı Tarihi bulunmaktadır, resimler açısından da zengindir. Bir milletin dilini de kurtaran bu büyük lider, Türk Tarihini bize hediye etmiştir.
Biliyorsunuz ki, Osmanlı da "Ortaasya Türk Tarihi" okutulmazdı. Okutulduğu doğrudur ama belli bir dönem için. Atatürk'ün döneminde çıkan yukarı da tanıttığımız itibari ile 4.Ciltlik "Tarih" kitabı'nın giriş kısımların da:
"Son yıllara gelinceye kadar Türk Tarihi,, memleketimizde en az tetkik edilmiş mevzulardan biri halinde idi.
1000 yıldan fazla süren islamlık - hıristiyanlık davalarının doğurduğu husumet duygusile mutaassıp müverrihlerbu davalarda asırlarca islamlığın pişdarlığını yapan Türklerin tarihini kan ve ateş maceralarından ibarat göstermeyesavaştılar. Türk ve islam müverrihler de Türklüğü ve Türkmedeniyetini islamlık ve islam medeniyeti ile kaynaştırdılar;islamlığa takaddüm eden binlerce yıla ait devreleri unutturma'yı ümmetçilik siyasetinin icabı ve din gayreti vecibesibildiler. Daha yakın zamanlarda Osmanlı İmparatorluğunadahil bütün unsurlardan tek bir milliyet yaratmak hayalini güden osmalılık cereyanı da, Türk adının anılmaması,milli tarihin yalnız ihmal değil, hatta yazılmış olduğu sayfalardan kazınıp silinmesi yolunda üçüncü bir amil halindediğerlerine eklendi." (Giriş Bölümü)
İlhan Arsel'in dediği kulaklarım da çınlar:
"Müslüman olmayan Türkü, Türk telakki etmeyen ve "Türkü Türk yapanİslamdır" diyen zihniyet, İslamdanönceki Türk tarihini elbette yok farz edecektir ve nitekim yüzyıllar boyuncayaptığı gibi bugün de yok farz etmektedir."(Arap Milliyetçiliği ve Türkler, s. 507.)
Atatürk "Türk Devriminin" köklerini, Türk Tarihi ve Türk Kültürüne dayandırırdı. Atatürk'ün parti tüzüğüne, ilkesine, yaşantasına baktığınız zaman ne büyük bir Türkçü olduğunu kavrayacaksınız.
Türkçülüğün devrimi: Kemalist "Türk Devrimi"dir.
Burak Yabgu - Türkçülük, parça 9.
Yorumlar
Yorum Gönder