Osman Gazi'nin Adı Meselesi
Bu tartışma yeni değildir.
Öyle ki bu tartışma için Yavuz Bahadıroğlu: "Devletin kurucusu bütün temel ve tali kaynaklarda “Osman Gazi” olarak selamlanırken ve son bulgularda bu teyit edilmişken, “Ataman” diye bir isim uydurmak, hele Müslüman kuruculara “kâfir” anlamına gelen bir yafta yapıştırmak, ırkçı bakışla tarihe gitmenin nelere kadir olduğunu göstermekten başka bir işe yaramaz.." (“Osman Gazi” mi, “Ataman Bey” mi? , 03 Ekim 2014) diyor.
Yani bunu iddia etmek "ırkçılık"mış, Osman Gazi'ye "kafir" demekmiş..
"Türk Tarih Kurumu eski Başkanı Prof. Dr. Metin Hülagü, “Biri ortaya bir şey atıyor sonra ayıkla pirincin taşını. Bizans kaynaklarında Ataman diye geçebilir. Osmanlıca kaynaklarda Osmanlıca isimler farklı yazılır. Örneğin George ismi Corç diye yazılır. İsimlerin yabancı kaynaklarda Atman veya Ataman geçmesi neyi değiştirir ki? Ataman yeni mi keşfedildi? Bu kaynakları sadece bu iddiayı atanlar mı okumuş?” diye tepki gösterdi." (Milliyet, "Tartışma yarattı! Osmanlı'nın kurucusunun gerçek adı...", 01 Eylül 2019)
***
Bu tartışma için bir çok makale, kitap, köşe yazısı taradım. Bulabildiğim her kaynağı değerlendirdim.
***
"Georges Pachymeres Osmanlı'nın ilk dönemi hakkında oldukça fazla bilgi veren, tarihte Osman(!) Bey'den ilk bahseden kişi. Gelin görün ki bahsettiği kişi Atman veya Otman diye bahsettiği Ataman Bey. Yani bizim Osman Bey. Hatta günümüz İngilizcesinde de Osmanlı İmparatorluğu 'Ottoman Empire' diye geçer.
'Ottoman' kelimesi Ataman'ın İngilizce çevirisi olarak kullanılmış. Zira Osman olsaydı 'Othman' diye geçmesi gerekirdi ki öyle kullanılmamış. Ki aynı kaynaklar ileride Genç Osman'dan bahsederken 'Othman' diye yazmışlar.” (OdaTV, "Osmanlı aslında Osman'lı değil miydi", 09 Ağustos 2019.)
Ankara Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Çağdaş Yunan Dili Edebiyatı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Kayapınar: "Osman Bey adına basılmış nümizmatik para ve Osmanlıca kayıtlı arşiv belgesi yok. Elimizde o döneme ait sadece Bizans kaynakları var ve bu kaynaklarda Osman değil, Ataman adı geçiyor.
Ertuğrul Gazi’nin oğlu Ataman Bey’den sonra Orhan, Murat ve Yıldırım tahta çıkıyor. Tamamı etimolojik köken olarak Türkçe isimler. Ataman ve Yıldırım arasındaki dönemde Ak Sungur, Alp gibi Türkçe isimler sıkça karşımıza çıkıyor. Osman Bey’in adının Atman veya Ataman olduğu görüşüne daha yakın duruyorum.." (Milliyet, 01 Eylül 2019.)
***
Öyle ki, Rıza Zelyut'a göre "Otman", "Odman" olup "Ateş Adam" demektir. (1) Buna da mantıklı gelmekle beraber "odtigin", "ateş prensi" olarak geçiyor ve Türk Tarihinde "Ateş Kültü"nün varlığını biliyoruz.
Öyle ki İsmail Hakkı Uzunçarşılı "Osmanlı Tarihi" serisinin I. Cildinin 103, 108 sayfaların da, Osman Bey'den "Otman" diye bahsediyor.
Hapishanede kitap yazdığı söylenen Yalçın Küçük, kitabın adını "Atamanoğlu Fatih" koymuştur. Yalçın Küçük "Ataman" ismi ile ilgili konulara kitabında şöyle yer veriyor:
"Amma, ne olursa olsun, "Atman" adı, yavaş yavaş akademiya'ya da sızmaktadır. Profesör Kafadar'ın çalışmasını bunlardan birisi olarak görebiliriz; Profesör Cemal Kafadar, Osman'ın asıl adırun "Atman" ya da' "Ataman" olabileceğini ciddiyetle not etmektedir. Kafadar, bazı Arabi kaynaklara ilaveten aşina olduğu Grek kayıtlan da göz önüne alarak, some scholars have concluded that the founder of the Ottoman beglik did have a Turkish name at first, perhaps At(a)man, and that it was later changed to Osman, Osmanlı Beyliği'nin kurucusunun asıl adının "Atman" veya "Ataman" olduğunu haber vermektedir." (sayfa 29)
"Diğer taraftan Moğollar'dan bize geçen isimler arasında, Babailer'in kullandıkları"Otman Baba" var.
Ayrıca Profesör Sümer'in, Türk Devletleri Tarihinde Şahıs Adları nam pek değerli çalışmasında da "Otman Baba" ismini buluyoruz." (sayfa 29)
"ilaveten bazı Rus romanlarında, Tatar şefleri bir unvan olarak "ataman" adını taşıyorlar. Bunu ekte göstermiş bulunuyorum." (sayfa 29)
"'Ataman': Moğolca'dan ödünçtürler. Dilleri ve zaman zaman bu iki büyük kavmi birbirinden ayırırken çok güçlüklerle karşılaşıyoruz." (sayfa 86)
Yazar kitabında "Kazaklar ve Türklerde Ataman Adları" diye bölüm mevcut. Söylediğine göre Sovyet Yazarı Şolohov, Romanların da "Ataman" ismini zikrettiğini söylüyor. Detayları için kitaba göz atabilirsiniz.
Yalçın Küçük kitabında "Otman"ın hala daha Karadeniz'in kuzeyinde kullandığını söylüyor.
Öyle ki eğer Pachymeres: Osman Gazi'nin adı "Osman" olsaydı Οθμάν (Osman) diye yazılırdı.
Osman Gazi'nin isminin "Otman" ve ya "Atman, Ataman" olamayacağını söyleyen Tarihçilerin çoğu bu sikkeleri kaynak göstermektedir. Çünkü sikkelerin iki yüzünde de "Osman" yazmaktadır.
Bunun için ilk başta söylediğimiz: Sonradan "Osman" ismi alma meselesine geliyor bu konu. Öyle ki bazı tarihçiler Osman Gazi'nin adının ya sonradan alma olduğunu ve ya "Otman, Atman" adının takma adı olduğunu ileri sürdüler.
Fakat Firdevs-i Rumi ve Yazıcı-zâde Ali, Osman Gazi'den "Otman" diye bahsediyor.
***
Değerli Yazar Hakan Yılmaz bu konuyla ilgili detaylı çalışmaları bulunuyor. Mesela Osman Gazi'nin; Sikkelerinde, mektuplarında "Osman" adıyla anılması ve bir çok dönem tarihçisi tarafından "Osman" ve ya "Otman" adıyla geçtiği bilinmektedir.
***
"Otman, Atman, Ataman" ismi öne çıkıyor, fakat bilinmektedir ki: Osman Gazi bu adlardan birini kullanıyor olabilir. Osmanlı Tarihi ile ilgili araştırmalar bizi aydınlatacaktır. Fakat uzak bir olasılık değildir.
İsmin "Türk" olduğu kime batacak, kimi sevinderecek göreceğiz. Çünkü bunu bir ideoloji savaşı olarak görüyorlar. İsminin "Türk" olması olasılığına bile dayanamıyorlar, hazmedemiyorlar.
Bu aydınlatılmak istenmeyen Osmanlı Tarihinin tek sorumlusu Osmancılık peşinde koşan Türk düşmanlarıdır.
Yazıklar olsun onlara! Kahrolsun Türk düşmanları!
***
Şöyle söylenebilir, "Otman, Atman, Ataman" Osman Gazi'nin
- Gerçek adıdır. Fakat sonradan İslamlaştırarak "Osman" olmuştur.
- İlk kendi adıydı fakat kendisi bırakıp "Osman" adı almıştır,
- Unvanıdır,
- İkinci Adıdır,
- Şaman inançlarının Türk kültüründe etkisi kaldığından dolayı: Takma ad olarak kalmış olabilir.
Bunları değerledik topladık. Sonucumuza göre böyle bir ad mevcut. Fakat yeterli delil olmadığından dolayı tamamen bir sonuca varamıyoruz.
Türkçe olması Tarih yazımını değişterecek. İsimden çok "Otman" halinden "Osman" haline nasıl geldiğinle ilgili tartışmalar süregelecek..
Osman Gazi'yi saygıyla anıyorum. Varolsun!
NOTLAR:
(1) Aydınlık, "Bir TRT palavrası: Diriliş Ertuğrul", 22 Şubat 2019.
(2) TTK, Belleten, "Osmanlı Beyliği'nin Kurucusu Osman Beg", Ağustos 2007, Cilt LXXI - Sayı 261.
(3) Yalçın Küçük - Atamanoğlu Fatih, Mızrak Yay., 1. Baskı, İstanbul, Mayıs, 2012, s. 92.
(4) https://www.quora.com/Why-did-the-Byzantine-record-the-name-of-Osman-Ghazi-as-Otoman/answer/Nick-Nicholas-5
(5) Gümüşçü & Balcıoğulları - "Osmanlı Beyliği’nin Kurucusunun İsmi Meselesi Üzerine", Türk Dili Araştırmaları Yıllığı, Belleten, 71 (Haziran), 87-109, s. 89.
Yorumlar
Yorum Gönder