Ana içeriğe atla

Marco Polo dizisine tenkîd

Marco Polo dizisine tenkîd

Marco Polo dizisi, beğenerek izlediğim bir diziydi. Gayet sürükleyici olmasıyla beraber, görsel açıdan da güzeldi. Dizi, 2 sezondan oluşuyor ve her sezonu 10 bölümdür.

Dizi sonradan Netflix tarafından iptal edilmiş ve yarım bırakılmıştır. Sebebi ise dizinin bütçesinin karşılanmaması. Bütçesi 90 milyon civârındadır. Bunlar bizi ilgilendiren kısımlar değil.

Marco Polo dizisine kısa bir tenkîd yapacağız. Tenkîdin amacı, diziyle ilgili önemli yerleri tesbittir.

Başlayalım:

Kubilay Han, dizi’de; isyâncı küçük kardeşi Arık Buka’nın kafasını keserek öldürüyordu. (bknz: 1. Sezon 2.Bölüm)

Fakat normal tarihte böyle değil.

Arık Buka, 1266 yılında hastalanarak ölüyor. (1)

***

Xiangyang (Şianğ-yanğ) kuşatması’nda, Mancınık fikrinin Marco Polo’dan çıktığını görüyoruz. Müslüman mühendisler geliyor, mancınığı yapıyorlar.

Xiangyang Kuşatması

Müslüman mühendislerin yaptığı doğru. Fakat Polo’nun o kuşatma da dahi olduğu kuşkuludur.

Çünkü “kuşatma, Çin’e vardığını söylediği yıldan iki yıl önce sona ermiştir.” (2)

***

Dizi de Ahmet’in oğulları yoktu.

Ama tarihîlerde Ahmet’in oğulları olduğunu biliyoruz. Hattâ, bir oğlunu orduya komutan olarak atamaya çalıştığını ve karşı çıkıldığını da.

***

Ahmet, dizide de görmüştük, hırsızlık yaptığını. Fakat, tarihî belgeler de; onun ne kadar soyguncu olduğunu tamamen belirtmemişler.

Dinleyiniz:

Altın ve gümüşün fiyatı [kağıt para üzerinden-e.] sabit olmadığı için, bu iki madene ödenen fiyatları kendi karına göre değiştirebiliyordu.

Özel alışverişlerde de kontrolü elden bırakmıyor ve büyük miktarlarda değerli metal ediniyordu.

Üst üste kağıt para basmak dahil olmak üzere, uyguladığı siyaset yüzünden pek çok Çinli de, yabancılar da kağıt paraya inançlarını yitirip, altın ve gümüşlerini elde tutmaya başladılar.

Bu güven kaybı ve tabii hükümetin artan biçimde kağıt para basıyor olması, kaçınılmaz olarak enflasyona yol açtı.

Devletin tekelindeki malların fiyatları 1270'ler boyunca arttı ve Ahmet de bu artıştan kişisel çıkar elde etti. Çay, tuz, demir ve diğer tekellerin kötüye kullanımı yüzünden genellikle Ahmet suçlanır.” (3)

Fakat Ahmet, kendi istediklerini elde etmiştir. İstediği kişileri devlet makamlarından etmiştir.

***

“Marco Polo” dizisinde: Ahmet karakteri.

Ahmet’in ölümü dizi de farklı, kitaplarda farklı.

Çinli suikastçılar, 1282'de 10 Nisan gecesi Ahmet’i evinden çıkarıp idam ettiler. Çinli ve ya Moğol, Ahmet’i sevmiyorlardı.

Çünkü o Çinli tebaayı eziyor, kendi çocukları ve akrabalarını önemli makamlara koyuyordu. Ayrıca zimmetine para geçirmek ile zinâ suçları da vardı.

Bundan dolayı ondan nefret eden suikastçılar onu öldürdüler.

Kubilay Han’da bu suikastçıları öldürdü. Kubilay Han, Ahmet’in hain olduğuna inanmıyordu. Ona kanıt sundular: “Zamanında tacı
için Kubilay’a verilmiş olan değerli bir taş, Ahmet’in evinde bulundu.
” (4)

***

“Marco Polo” dizisinde: Kubilay Han ve Marco Polo.

Bunlar haricî diziyle eşleşen şeylerde vardı meselâ:

— Harem, cariye seçimi ve cariyelerin kontrolü, (5)

— Kubilay Han’ın, Marco Polo’nun çok dil bilmesine hayran kalması, (6)

— Çabi’nin Kubilay’a İmpataratorluğu yönetmekte yardım etmesi ve Arık Buka’yla ilgili fikir vermesi. (7)

***

Hepsi bu kadardı. Tek kaynağa dayandığım için laf söyleyenler olabilir ama ancak sağlam bir kaynak olduğu için lüzumsuz eleştirileri alamam.

Meselâ diğer kaynaklara baktığımda, Marco Polo’nun sadece yazdıkları ile tarihî yapılmış, aynı şekilde mancınık olayı da aynı şekilde kendi seyahatnâmesinde geçiyor. (8)

Yani dizi tamamen Marco Polo’nun dedikleri etrafında dönüyor. Zaten dizi’nin adı “Marco Polo” yani, ciddî bir Moğol dizisi değil.

Ama tamamen de yanlış değil. Tarihî dizilerinde elbette bazen, böyle şeyler olabilir. Ama yanlış demekte doğru olmaz, Marco Polo’nun seyahatnâmesi kaynak alınıp yapılmış.

***

Konumuz bu kadardı. Okuduğunuz için teşekkür ederim.

NOTLAR:

(1) Morris Rossabi, Kubilay Han, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, s. 60.

(2) Rossabi, age, s. 144.

(3) Rossabi, age, s. 176.

(4) Rossabi, age, s. 179.

(5) Rossabi, age, s. 170.

(6) Rossabi, age, s. 147.

(7) Rossabi, age, s. 64.

(8) Laurence Bergreen, Marco Polo, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, s. 219.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yıldırım Beyazıd ve Emir Timurlenk Savaşı

YILDIRIM BEYAZID VE EMİR TİMUR LENK SAVAŞI Ankara Savaşı (28 Temmuz 1402) Cengiz Han'ın vârisi olma iddiası ile çıkan Emir Timur. Beyazı'dın egemen olmasını kabul etmiyor. Onu küçümsüyor. Timur'un tahtını ele geçirmek için isyan başlatan   ve Timur Hindistan seferinden gelince bizzat kendisi tarafından kovulan Diyarbakır Beyi İlhan Ahmet Celâyir, Osmanlı'ya sığınmıştı. Epey Timur ve Beyazıd'ın arası gergindi. Fakat Timur kendi ırkından, dininden olan Osmanlı’ya saldırmak istemiyordu.   Timur’a tabî olan Mutahharten’ın ailesini Bursa’ya esir olarak gönderen Beyazid ile Timur’un arası açılmıştı.   “ Timur, kendisini sadece dünya üzerinde ulaşabileceği yere kadar hırsını doyurmak için Allah tarafından gönderilen “Allah’ın kulu” olarak değil, Türk halkının da gerçek ve tek temsilcisi olarak görüyordu. Yörüklerin bol paçalı şalvarları içinde, başında yüksek keçe başlığı ile tam bir Türk gibi giyinirdi.. Sarayı’nda sadece Türkçe konuşulur ve Türkçe yazı yazılır

Atsız'ın Atatürk, Kemalizm ve Cumhuriyet Düşmanlığı

  Atsız'ın; Atatürk, Kemalizm ve Cumhuriyet Düşmanlığı. "Başkumandan Mustafa Kemal’i tebcil ederim fakat Reis-i Cumhur  Atatürk’ü beğenmeye de sevmeye de mecbur değilim." (1) CHP'de boş kavga var diyen bir çok Atsız taraftarları, aslında Mustafa Kemal ve Atatürk'ü ayıran Atsızı niye göz ardı ederler?  Atsız Kemalist düşmanı olmak bir yana, Atatürk düşmanıdır. Devrim düşmanıdır. Sözlerine bakınız: "Bu millet, tutsak Türkleri kurtararak en büyük Türkiye'yi (yani Turanı) kurmak için de sınırlara koşabilir. Fakat onların Kemalist prensipleri için kılını bile kıpırdatmaz. Hatta Kemalizm'in çığırtkanları bile Kemalizm uğruna ölmez." (2) Kemâlistleri ve Atatürk'ü "dönme, mason" olduğunu belirtiyor: "Irkçılığın aleyhinde bulunanlar Türkçülüğün düşmanı olan dönmelerle, masonlar ve Halk Partililer yani Kemalistlerden ibarettir." (3) "Çünkü Kemalizm de dönme ve devşirme olmak kabahat değildir. Fakat Kemalizm yapmak isterken mi

Kürtler ve Medler

KÜRTLER VE MEDLER Kürt Tarihçilerin çoğu kendini Medlere dayandırır. Kürt dilinin gelişmesinde Medlerin rol oynadığını söylerler. (Minorsky - Kürtler, İslam Ansiklopedisi, VI. cilt, s. 1089-1114) Ve Medlerin torunlarıdır. (Amir Hassanpour - Kürdistanda Milliyetçilik ve Dil; s. 120.) » Kürtlerin tek kurduğu ulusal devlet olarak Medler İmparatorluğunu kabul ederler. (Wadie Jwaideh - Kürt Miliyetçiliğinin Tarihi , Kökenleri ve Gelişimi, s. 17.) » Ve bazı Kürt Tarihçilerde şöyle savunur: “bütün tarih boyunca Medleri Kürtlerden ayrı gösterecek bir hadise bulamazsınız.." (Zinnar Silopi - Doza Kurdistan; s. 9.) » Medler proto-Kürt’tür. (Philip Kreyenbroek & Christine Allison - Kürt Kimliği ve Kültürü, s. 25.) » “Dolaylı değil doğrudan Kürtlerin Medlerle bağlantıları vardır.” (Ali Hüseyin Kerim - Balkan Yarımadasında Kürtler, s. 49.) Medlerin İmparatorluğunu yıkan, Perslerdi. (William Aegleton - Mehabad Kürt Cumhuriyeti; s. 18.) Ve şunu söylemektedirler: Medler yıkıldık