Atatürk hakkında uydurulan sözler: “İstikbal Göklerdedir.”
Bu söz epeyce ünlü bir söz. Her yere Atatürk tarafından söylenmiş gibi lanse edilen bu söz ona ait değil. Nasıl mı? Bakalım.
Atatürk’ün, “İstikbal göklerdedir” sözü, 16 Şubat 1925'de Türk Tayyare Cemiyeti’nde söylediği iddia edilse’de bu sözün aslı yoktur.
İlk Şayan Ulusan’ın “İstikbal Göklerdedir: Türk Tayyare Cemiyeti (1925–1938) (Türk Tayyara Cemiyeti’nden Türk Hava Kurumu’na)” adlı makalesine ulaştım. Sonra orada verdiği kaynak: Osman Yalçın’ın, “Türk Havacılık Tarihinde Bağış Uçakları ve Havacılık Sanayii Kurulmasına Tesirleri” ve “Türk Tarihi Bakımından 20. Yüzyılda İki Önemli Gelişme: Havacılığın ve Bir Liderin Doğuşu” eserleri.
“Türk Havacılık Tarihinde Bağış Uçakları ve Havacılık Sanayii Kurulmasına Tesirleri” adlı esere baktığımız zaman, kaynak olarak Genelkurmay Başkanlığı tarafından 1983'de basılan “Atatürkçülük Atatürk’ün Görüş ve Direktifleri Birinci Kitap” adlı eser gösterilmiştir. Ayrıca Milliyet Gazetesi’nden çıkan 2004 tarih basımlı “İstikbal Hâlâ Göklerdedir” kaynak olarak vermeleri de ilginç.
Çünkü bu Atatürk’ün bu sözü söylediğine dâir ki tüm basımlar, onun ölümünden 40 ilâ 60 yıl sonrası.
Ayrıca yer konusunda da emin olmama durumu var, Atatürk’ün bu sözü söylediğine dâir, çıkan başka bir kaynak yok.
Atatürk’ün manevi kızı, Sabiha Gökçen uçuş diplomasıyla ilgili sözlerini söylerken şu sözler dikkat çekiyor: “1936–1937 öğrenim yılı benim için en kıvançlı yıllardan biri olmuştur. Atatürk kızı olarak onun istediği yolda ilerliyor, istikbalin göklerde olduğuna inanıyor, bunun için yüreğim heyecanla doluyordu. Bundan sonra artık yaşamımı bir uçucu olarak sürdürecek, ulusuma bu alanda hizmetler vermenin onuruna erişecektim.” (1)
Ayrıca aynı şekilde Osmanlı’da bu söze benzeyen bir makale çıkıyor, bakınız: “Tayyare İanesinin duyurulması ve ordu personeline benimsetilmesi için, Kur.Yb. Süreyya Bey tarafından bir makale kaleme alınmış ve Erkan-ı Harbiye-i Umumiye İkinci Reisi Çürüksulu Mahmut Paşa’nın onayını alan makale 21 Mart 1912 (8 Mart 1328) tarihli Ceride-i Askeriye Mecmuasında yayınlanmıştır.
“Osmanlıların Büyük Bir İstikbali de Tayyarelerdir!” başlıklı makalede Süreyya Bey, “Silah Arkadaşlarım” seslenişiyle ordu mensuplarının uçakların önemini yaşayarak öğrendiğini vurgulamıştır.” (2)
Hiçbir resmî demeçte Atatürk’ün bu sözü söylediğine dâir bir kanıt yok. Atatürk’ün söylediğine dâir gösterilen kaynaklar’da çok yeni kaynaklar.
Herhângi bir güçlü delil çıkmadıkça, bu söz Atatürk’ün sözü değildir.
NOTLAR:
(1) Hv.K.K.lığı Tarihçe ġ.Md.lüğü, Klasör No:84, s.202.
(2) Emin Kurt, Türk Hava Kuvvetlerinin Kuruluşunda Bağış ve Yardımlar (1911–1014), Danışman: Prof.Dr.Temuçin Ertan, Türk İnkılâp Tarihi Enstitüsü, Doktora Tezi, Ankara, 2018, s.77.
Yorumlar
Yorum Gönder