Ana içeriğe atla

Atatürk hakkında uydurulan sözler: “İstikbal Göklerdedir.”

Atatürk hakkında uydurulan sözler: “İstikbal Göklerdedir.

Bu söz epeyce ünlü bir söz. Her yere Atatürk tarafından söylenmiş gibi lanse edilen bu söz ona ait değil. Nasıl mı? Bakalım.

Atatürk’ün, “İstikbal göklerdedir” sözü, 16 Şubat 1925'de Türk Tayyare Cemiyeti’nde söylediği iddia edilse’de bu sözün aslı yoktur.

İlk Şayan Ulusan’ın “İstikbal Göklerdedir: Türk Tayyare Cemiyeti (1925–1938) (Türk Tayyara Cemiyeti’nden Türk Hava Kurumu’na)” adlı makalesine ulaştım. Sonra orada verdiği kaynak: Osman Yalçın’ın, “Türk Havacılık Tarihinde Bağış Uçakları ve Havacılık Sanayii Kurulmasına Tesirleri” ve “Türk Tarihi Bakımından 20. Yüzyılda İki Önemli Gelişme: Havacılığın ve Bir Liderin Doğuşu” eserleri.

Türk Havacılık Tarihinde Bağış Uçakları ve Havacılık Sanayii Kurulmasına Tesirleri” adlı esere baktığımız zaman, kaynak olarak Genelkurmay Başkanlığı tarafından 1983'de basılan “Atatürkçülük Atatürk’ün Görüş ve Direktifleri Birinci Kitap” adlı eser gösterilmiştir. Ayrıca Milliyet Gazetesi’nden çıkan 2004 tarih basımlı “İstikbal Hâlâ Göklerdedir” kaynak olarak vermeleri de ilginç.

Çünkü bu Atatürk’ün bu sözü söylediğine dâir ki tüm basımlar, onun ölümünden 40 ilâ 60 yıl sonrası.

Ayrıca yer konusunda da emin olmama durumu var, Atatürk’ün bu sözü söylediğine dâir, çıkan başka bir kaynak yok.

Atatürk’ün manevi kızı, Sabiha Gökçen uçuş diplomasıyla ilgili sözlerini söylerken şu sözler dikkat çekiyor: “1936–1937 öğrenim yılı benim için en kıvançlı yıllardan biri olmuştur. Atatürk kızı olarak onun istediği yolda ilerliyor, istikbalin göklerde olduğuna inanıyor, bunun için yüreğim heyecanla doluyordu. Bundan sonra artık yaşamımı bir uçucu olarak sürdürecek, ulusuma bu alanda hizmetler vermenin onuruna erişecektim.” (1)

Ayrıca aynı şekilde Osmanlı’da bu söze benzeyen bir makale çıkıyor, bakınız: “Tayyare İanesinin duyurulması ve ordu personeline benimsetilmesi için, Kur.Yb. Süreyya Bey tarafından bir makale kaleme alınmış ve Erkan-ı Harbiye-i Umumiye İkinci Reisi Çürüksulu Mahmut Paşa’nın onayını alan makale 21 Mart 1912 (8 Mart 1328) tarihli Ceride-i Askeriye Mecmuasında yayınlanmıştır.

“Osmanlıların Büyük Bir İstikbali de Tayyarelerdir!” başlıklı makalede Süreyya Bey, “Silah Arkadaşlarım” seslenişiyle ordu mensuplarının uçakların önemini yaşayarak öğrendiğini vurgulamıştır.” (2)

Hiçbir resmî demeçte Atatürk’ün bu sözü söylediğine dâir bir kanıt yok. Atatürk’ün söylediğine dâir gösterilen kaynaklar’da çok yeni kaynaklar.

Herhângi bir güçlü delil çıkmadıkça, bu söz Atatürk’ün sözü değildir.

NOTLAR:

(1) Hv.K.K.lığı Tarihçe ġ.Md.lüğü, Klasör No:84, s.202.

(2) Emin Kurt, Türk Hava Kuvvetlerinin Kuruluşunda Bağış ve Yardımlar (1911–1014), Danışman: Prof.Dr.Temuçin Ertan, Türk İnkılâp Tarihi Enstitüsü, Doktora Tezi, Ankara, 2018, s.77.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yıldırım Beyazıd ve Emir Timurlenk Savaşı

YILDIRIM BEYAZID VE EMİR TİMUR LENK SAVAŞI Ankara Savaşı (28 Temmuz 1402) Cengiz Han'ın vârisi olma iddiası ile çıkan Emir Timur. Beyazı'dın egemen olmasını kabul etmiyor. Onu küçümsüyor. Timur'un tahtını ele geçirmek için isyan başlatan   ve Timur Hindistan seferinden gelince bizzat kendisi tarafından kovulan Diyarbakır Beyi İlhan Ahmet Celâyir, Osmanlı'ya sığınmıştı. Epey Timur ve Beyazıd'ın arası gergindi. Fakat Timur kendi ırkından, dininden olan Osmanlı’ya saldırmak istemiyordu.   Timur’a tabî olan Mutahharten’ın ailesini Bursa’ya esir olarak gönderen Beyazid ile Timur’un arası açılmıştı.   “ Timur, kendisini sadece dünya üzerinde ulaşabileceği yere kadar hırsını doyurmak için Allah tarafından gönderilen “Allah’ın kulu” olarak değil, Türk halkının da gerçek ve tek temsilcisi olarak görüyordu. Yörüklerin bol paçalı şalvarları içinde, başında yüksek keçe başlığı ile tam bir Türk gibi giyinirdi.. Sarayı’nda sadece Türkçe konuşulur ve Türkçe yazı yazılır

Atsız'ın Atatürk, Kemalizm ve Cumhuriyet Düşmanlığı

  Atsız'ın; Atatürk, Kemalizm ve Cumhuriyet Düşmanlığı. "Başkumandan Mustafa Kemal’i tebcil ederim fakat Reis-i Cumhur  Atatürk’ü beğenmeye de sevmeye de mecbur değilim." (1) CHP'de boş kavga var diyen bir çok Atsız taraftarları, aslında Mustafa Kemal ve Atatürk'ü ayıran Atsızı niye göz ardı ederler?  Atsız Kemalist düşmanı olmak bir yana, Atatürk düşmanıdır. Devrim düşmanıdır. Sözlerine bakınız: "Bu millet, tutsak Türkleri kurtararak en büyük Türkiye'yi (yani Turanı) kurmak için de sınırlara koşabilir. Fakat onların Kemalist prensipleri için kılını bile kıpırdatmaz. Hatta Kemalizm'in çığırtkanları bile Kemalizm uğruna ölmez." (2) Kemâlistleri ve Atatürk'ü "dönme, mason" olduğunu belirtiyor: "Irkçılığın aleyhinde bulunanlar Türkçülüğün düşmanı olan dönmelerle, masonlar ve Halk Partililer yani Kemalistlerden ibarettir." (3) "Çünkü Kemalizm de dönme ve devşirme olmak kabahat değildir. Fakat Kemalizm yapmak isterken mi

Kürtler ve Medler

KÜRTLER VE MEDLER Kürt Tarihçilerin çoğu kendini Medlere dayandırır. Kürt dilinin gelişmesinde Medlerin rol oynadığını söylerler. (Minorsky - Kürtler, İslam Ansiklopedisi, VI. cilt, s. 1089-1114) Ve Medlerin torunlarıdır. (Amir Hassanpour - Kürdistanda Milliyetçilik ve Dil; s. 120.) » Kürtlerin tek kurduğu ulusal devlet olarak Medler İmparatorluğunu kabul ederler. (Wadie Jwaideh - Kürt Miliyetçiliğinin Tarihi , Kökenleri ve Gelişimi, s. 17.) » Ve bazı Kürt Tarihçilerde şöyle savunur: “bütün tarih boyunca Medleri Kürtlerden ayrı gösterecek bir hadise bulamazsınız.." (Zinnar Silopi - Doza Kurdistan; s. 9.) » Medler proto-Kürt’tür. (Philip Kreyenbroek & Christine Allison - Kürt Kimliği ve Kültürü, s. 25.) » “Dolaylı değil doğrudan Kürtlerin Medlerle bağlantıları vardır.” (Ali Hüseyin Kerim - Balkan Yarımadasında Kürtler, s. 49.) Medlerin İmparatorluğunu yıkan, Perslerdi. (William Aegleton - Mehabad Kürt Cumhuriyeti; s. 18.) Ve şunu söylemektedirler: Medler yıkıldık