Ana içeriğe atla

Türkleri medeni gören tek Avrupalı lider: Adolf Hitler

 Türkleri medeni gören tek Avrupalı lider: Adolf Hitler

Türkler, Avrupa için her zaman “barbar” idiler. Bu imaj asla onlar için değişmedi. Belki, barış ve yardım zamanlarında yumşama olmuş olabilir ama Avrupalı halklar arasında Türk demek “kaba ve korkunç, medeniyetsiz bir insan” demekti.

Cumhuriyet ilk dönemlerinde Avrupa’nın bizzat kurguladığı Türklerin sarı ırka mensup, medeniyetsiz bir ırk olduğu tezini yıkmak için türlü çözümlere gitti ve karşı tez çıkarttı.

Fakat diğer Avrupalıların ve liderlerin aksine Türkleri medenî gören biri vardı: Adolf Hitler. Gerçi Alman milleti, Osmanlı halkını diğer Avrupalı halklar gibi görmüyorlardı. Bunun başlıca sebebi de yaptıkları ittifak ve Türklerle olan yakınlıklarıydı.

Nazilerin ırkçılığı mevzusunda, Türklerin yeri de bu ölçüde önemliydi. Naziler, Türkleri aryan ırkının akrabalarından sayıyorlardı. (1) Naziler tarafından Türklere “Avrupalı halk” hukukî statü tanınmıştı.

30 Nisan 1936'da, ilgili bakanlıklar ve NSDAP Irk Politikası Dairesi adına bir genelge kararı duyurdu; karar iki ay sonra Türk basınında “Türkler Aridir” manşetiyle özetlendi.. (2)

Dinleyiniz:

Türk halkı Almanya’da Avrupalı bir halk olarak görülür ve bu yüzden her bir Türk Vatandaşı Alman ırk yasası mevzuatının uygulanması sırasında diğer Avrupalı devlet vatandaşlarıyla aynı muameleye tabi tutulur.

Walter Hinrichs’in imzasını taşıyan karar yazısı, Türklere yukarıdaki açıklamalar ışığında işlem yapılması talebiyle Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Reich ve Prusya İçişleri bakanlıkları başta olmak üzere ilgili tüm kurumlara gönderilmişti.

Fakat yazının sonuna, yasa uygulayıcıların duruma göre karar vermelerini sağlayacak esnek ifadeler de eklenmişti. Buna göre zenci veya Yahudi kökenli (jüdischer oder farbiger Abstammung) Türkiye vatandaşlarının Avrupalı halkların tabi olduğu yasal mevzuatın dışında tutulacağı belirtiliyordu.” (3)

Hitler, Atatürk’ün verdiği mücadeleyi takdir edenler arasındaydı. Çünkü Versailles antlaşması gibi bir antlaşması imzalamışlar ve bu antlaşmasının ağır yükümlülükleriyle boğuşmuştu Alman halkı. Türkiye ise mücâdelesini verip Mondros ve Sevr gibi antlaşmaları yırtmıştı.

Türklerin Avrupa’yı erken fethetmesini istemeleri: “Reichsführer de, İslam tarihine ilişkin yorumunu Kersten’le paylaşacaktı. Müslüman Türk orduların on yedinci yüzyılda Avrupa’yı fethedememiş olmalarına hayıflanmaktaydı:
Saflarında, hatta yüksek mevkilerde Avrupalılarında savaştığı Türklerin 1683'te geri çekilmek zorunda kalmak yerine Viyana’yı ve Avrupa’yı fethettiğini varsayalım. Muhammediler o sırada zafer kazanmış ve İslam bütün Avrupa’ya yayılmış olsaydı, Hıristiyan kiliselerin siyasetle ilişkisi tamamen kesilirdi… Çün­kü Türkler dinsel bakımdan hoşgörülüydü, siyasete bulaşmamaları koşuluyla her dinin var olmaya devam etmesine izin verirdiler -aksi takdirde bitirilirdi.” (4)

Hitler ve Naziler için Türk demek, 1. dünya savaşı’ndaki müttefik, Sevr antlaşmasını yırtıp atan bir şerefli ve Avrupalı olmak isteyen ve Avrupalı saydıkları bir millet idi. Atatürk ise bu rol de, hem Hitler hem de Alman medyası tarafından tanınan ve örnek aldıkları kişiydi. Tabiî bu örnek almak, ilhâm almaktan öteye gitmedi.

NOTLAR:

(1) Ahmet Asker, Nazi Irk Tasnifinde Türkler ve Ortadoğu Halkları,makale, s. 90. Çağdaş Türkiye Tarihi Araştırmaları Dergisi Journal Of Modern Turkish History Studies XII/25 (2012-Güz/Autumn), ss. 79–99.

(2) Stefan Ihrig, Naziler ve Atatürk, s. 178.

(3) Aynı eser s. 90.

(4) D. Motadel, İslam ve Naziler, Alfa, s. 122.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yıldırım Beyazıd ve Emir Timurlenk Savaşı

YILDIRIM BEYAZID VE EMİR TİMUR LENK SAVAŞI Ankara Savaşı (28 Temmuz 1402) Cengiz Han'ın vârisi olma iddiası ile çıkan Emir Timur. Beyazı'dın egemen olmasını kabul etmiyor. Onu küçümsüyor. Timur'un tahtını ele geçirmek için isyan başlatan   ve Timur Hindistan seferinden gelince bizzat kendisi tarafından kovulan Diyarbakır Beyi İlhan Ahmet Celâyir, Osmanlı'ya sığınmıştı. Epey Timur ve Beyazıd'ın arası gergindi. Fakat Timur kendi ırkından, dininden olan Osmanlı’ya saldırmak istemiyordu.   Timur’a tabî olan Mutahharten’ın ailesini Bursa’ya esir olarak gönderen Beyazid ile Timur’un arası açılmıştı.   “ Timur, kendisini sadece dünya üzerinde ulaşabileceği yere kadar hırsını doyurmak için Allah tarafından gönderilen “Allah’ın kulu” olarak değil, Türk halkının da gerçek ve tek temsilcisi olarak görüyordu. Yörüklerin bol paçalı şalvarları içinde, başında yüksek keçe başlığı ile tam bir Türk gibi giyinirdi.. Sarayı’nda sadece Türkçe konuşulur ve Türkçe yazı yazılır

Atsız'ın Atatürk, Kemalizm ve Cumhuriyet Düşmanlığı

  Atsız'ın; Atatürk, Kemalizm ve Cumhuriyet Düşmanlığı. "Başkumandan Mustafa Kemal’i tebcil ederim fakat Reis-i Cumhur  Atatürk’ü beğenmeye de sevmeye de mecbur değilim." (1) CHP'de boş kavga var diyen bir çok Atsız taraftarları, aslında Mustafa Kemal ve Atatürk'ü ayıran Atsızı niye göz ardı ederler?  Atsız Kemalist düşmanı olmak bir yana, Atatürk düşmanıdır. Devrim düşmanıdır. Sözlerine bakınız: "Bu millet, tutsak Türkleri kurtararak en büyük Türkiye'yi (yani Turanı) kurmak için de sınırlara koşabilir. Fakat onların Kemalist prensipleri için kılını bile kıpırdatmaz. Hatta Kemalizm'in çığırtkanları bile Kemalizm uğruna ölmez." (2) Kemâlistleri ve Atatürk'ü "dönme, mason" olduğunu belirtiyor: "Irkçılığın aleyhinde bulunanlar Türkçülüğün düşmanı olan dönmelerle, masonlar ve Halk Partililer yani Kemalistlerden ibarettir." (3) "Çünkü Kemalizm de dönme ve devşirme olmak kabahat değildir. Fakat Kemalizm yapmak isterken mi

Kürtler ve Medler

KÜRTLER VE MEDLER Kürt Tarihçilerin çoğu kendini Medlere dayandırır. Kürt dilinin gelişmesinde Medlerin rol oynadığını söylerler. (Minorsky - Kürtler, İslam Ansiklopedisi, VI. cilt, s. 1089-1114) Ve Medlerin torunlarıdır. (Amir Hassanpour - Kürdistanda Milliyetçilik ve Dil; s. 120.) » Kürtlerin tek kurduğu ulusal devlet olarak Medler İmparatorluğunu kabul ederler. (Wadie Jwaideh - Kürt Miliyetçiliğinin Tarihi , Kökenleri ve Gelişimi, s. 17.) » Ve bazı Kürt Tarihçilerde şöyle savunur: “bütün tarih boyunca Medleri Kürtlerden ayrı gösterecek bir hadise bulamazsınız.." (Zinnar Silopi - Doza Kurdistan; s. 9.) » Medler proto-Kürt’tür. (Philip Kreyenbroek & Christine Allison - Kürt Kimliği ve Kültürü, s. 25.) » “Dolaylı değil doğrudan Kürtlerin Medlerle bağlantıları vardır.” (Ali Hüseyin Kerim - Balkan Yarımadasında Kürtler, s. 49.) Medlerin İmparatorluğunu yıkan, Perslerdi. (William Aegleton - Mehabad Kürt Cumhuriyeti; s. 18.) Ve şunu söylemektedirler: Medler yıkıldık