Ana içeriğe atla

Mala Anlatır Gibi React — 7: Yönlendirme Paketi / react-router-dom

Mala Anlatır Gibi React — 7: Yönlendirme Paketi / react-router-dom

React’da, sayfalardan sayfaya geçiş yapmak için, kullanılan bir paket, kabaca bir tâbir ile.

Paketi yüklemek için: npm i react-router-dom

Genel bir iskelet ve <Route /> tanımı:

import {BrowserRouter as Router, Routes, Route} from 'react-router-dom'

<Router>
<Routes>
// route'lar buraya gelecek.
<Route path="/" element={<App />} />
<Route path="/menu" element={<Menu />} />
</Routes>

</Router>

Route’larımızı gördünüz. Neden “/” var? Çünkü “/” demek, ilk sayfayı açtığınız yer. Yani localhost:3000'e girdiniz değil mi, direkt orası.

Burada <Route /> içerisine yazdığımız şeyler, path= {}tanımladığımız yer, element={} ise o linke gittiğimiz de gelecek içerik.

Meselâ “/menu” adlı yere gidelim. <Menu /> component tanımlamışız ama eğer element={<h1>Merhaba menü sayfasındasınız</h1>} diye tanımlasaydık, ve localhost:3000/menu diye gitseydik, bizim karşımıza h1 etiketlerinin içerisinde yazdıklarımız gelecekti.

(Görsel, I.)

Yönlendirme için <Link />

<Link to="/"> Anasayfa </Link>
<Link to="/"> Menü </Link>

Link, react-router-dom paketi içerisinden gelir. to=”” ile beraber gideceğimiz yeri yazarız, aynı <a href=””></a> etiketi görevi görür.

Paket kullanımı için, basit şeyler.

İç içe yölendirmeler

<Route path="/submenu" element={<Menu />}>
<Route path="submenu" element={<Submenu />} />
</Route>

İç içe yönlendirme ne demek? /menu/submenu diye bir url ile erişiriz. Yani alt yönlendirme diyebiliriz, kısaca ve kabaca.

Meselâ mantıkî olarak bir ürün sayfanız olduğunu düşünelim. /menu/yemekAdi gibi olabilir. Ya da, alt kategori de farklı tür içerikler koyacaksınız onun içinde olabilir.

Şimdilik bunları bilmeniz yeterli. Sonrasıda, react-router-dom ile ilgili yine yazı gelecek.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yıldırım Beyazıd ve Emir Timurlenk Savaşı

YILDIRIM BEYAZID VE EMİR TİMUR LENK SAVAŞI Ankara Savaşı (28 Temmuz 1402) Cengiz Han'ın vârisi olma iddiası ile çıkan Emir Timur. Beyazı'dın egemen olmasını kabul etmiyor. Onu küçümsüyor. Timur'un tahtını ele geçirmek için isyan başlatan   ve Timur Hindistan seferinden gelince bizzat kendisi tarafından kovulan Diyarbakır Beyi İlhan Ahmet Celâyir, Osmanlı'ya sığınmıştı. Epey Timur ve Beyazıd'ın arası gergindi. Fakat Timur kendi ırkından, dininden olan Osmanlı’ya saldırmak istemiyordu.   Timur’a tabî olan Mutahharten’ın ailesini Bursa’ya esir olarak gönderen Beyazid ile Timur’un arası açılmıştı.   “ Timur, kendisini sadece dünya üzerinde ulaşabileceği yere kadar hırsını doyurmak için Allah tarafından gönderilen “Allah’ın kulu” olarak değil, Türk halkının da gerçek ve tek temsilcisi olarak görüyordu. Yörüklerin bol paçalı şalvarları içinde, başında yüksek keçe başlığı ile tam bir Türk gibi giyinirdi.. Sarayı’nda sadece Türkçe konuşulur ve Türkçe yazı yazılır

Türkiye, Filistin ve Araplar: Kıbrıs Sorunu

 Türkiye, Filistin ve Araplar: Kıbrıs Sorunu Bu konu, Filistin’in şuanki devlet başkanı olan Mahmut Abbas’ın, Rum Yönetimi’ni desteklemesiyle başlamıyor. Irak, 1957'de Yunanistan Devleti’yle görüşüp Kıbrıs’la ilgili ortak hareket kararı almışlardır. Aynı yılın Aralık ayı’nda gerçekleşen Birleşmiş Milletler toplantısında Kıbrıs Sorunu’nda Türkiye’ye karşı oy kullanırlar. Irak bununla da sınırlı kalmaz, Yunan desteğini almasıyla birlikte Türkiye’ye karşı Petrol borcunu da ödemez. (Musul Vilayeti’den gelen %10'luk Petrol geliri.) Ayrıca Türkiye’nin çoğu Projesine de karşı çıkar. Komünist Sovyetler Birliği yanlısı bir devlet kuran Suriye ve Mısır (Birleşik Arap Cumhuriyeti), Türkiye’ye karşı bir rakip hâline gelirken, Sovyetlerin Türkiye’yi kıstırma politikasına destek verirler. Türkiye bu durumda İsrail’le ilişkilerini sıkılaştırır fakat Türkiye bu durumda bile suçlu hâline gelir. Hiçbir konu da Türkiye’yi desteklemeyen ve Türkleri yok etmek için gâvuru-Yahudi’yi bile destekleyen

Kürtler ve Medler

KÜRTLER VE MEDLER Kürt Tarihçilerin çoğu kendini Medlere dayandırır. Kürt dilinin gelişmesinde Medlerin rol oynadığını söylerler. (Minorsky - Kürtler, İslam Ansiklopedisi, VI. cilt, s. 1089-1114) Ve Medlerin torunlarıdır. (Amir Hassanpour - Kürdistanda Milliyetçilik ve Dil; s. 120.) » Kürtlerin tek kurduğu ulusal devlet olarak Medler İmparatorluğunu kabul ederler. (Wadie Jwaideh - Kürt Miliyetçiliğinin Tarihi , Kökenleri ve Gelişimi, s. 17.) » Ve bazı Kürt Tarihçilerde şöyle savunur: “bütün tarih boyunca Medleri Kürtlerden ayrı gösterecek bir hadise bulamazsınız.." (Zinnar Silopi - Doza Kurdistan; s. 9.) » Medler proto-Kürt’tür. (Philip Kreyenbroek & Christine Allison - Kürt Kimliği ve Kültürü, s. 25.) » “Dolaylı değil doğrudan Kürtlerin Medlerle bağlantıları vardır.” (Ali Hüseyin Kerim - Balkan Yarımadasında Kürtler, s. 49.) Medlerin İmparatorluğunu yıkan, Perslerdi. (William Aegleton - Mehabad Kürt Cumhuriyeti; s. 18.) Ve şunu söylemektedirler: Medler yıkıldık