Atatürk’ün önemi ve ülkenin geleceği. Sömürülen Atatürk.
Atatürk sömürülen biri olmaktan çıkamadı hâlâ, Atatürk, Türk milletinin belki de sahip olduğu fevkâlede biriydi. Fakat bu fevkâledeyi yani Atatürk’ün yaptıklarını başka bir başbakan yapamadığı için halkın nezdinde Atatürk farklı bir hâl aldı.
Atatürk’ün karizması başka bir lider de netice bulmadı. Yani halkın sevgisi hâlâ Atatürk’te. Fakat bu sevgi bile boş bir sevgi.
Atatürk’ün kurduğu her şey yok olurken, Atatürk’ü anmak ikiyüzlülükten ibarettir.
Atatürk’ü gibi put gibi görmek âdiliktir.
Atatürk’ün icraatları vardır. Bu da Cumhuriyet, devrimlerdir.
Atatürk’ü sadece put gibi lanse etmek bir ihanettir. Onun eserine sahip çıkmamak, onu anlamaya çalışmamak bir ihanettir.
“Neden anlayalım?” diyeceksiniz, o insan, bizim Cumhuriyetimizin kurucusu. Onu anlamak gerekir. Anla ki, öyle sev, öyle benimse. Ha. Oturup da 30 tane kitap oku diyemeyiz, okuyacak olan okur fakat evvelâkin bir kitâp alıp eline okumaları daha düzgünce olur.
Ya da bilgili birinin videosunu izlemelerine. Atatürk bir Tanrı değil, ya da sıradan bir insan da değil. Onu sıradan yapmayan şey, hobileri, bilgiye olan aşkı ve meraklılığı, duruşu ile karizması. Karizma mı? Evet, görsel karizmadan öte bir şey olan karizma. Bu bilgeliğin karizması. Aklın ve fikrin.
Atatürk’ü hatalarına göre de kılıf biçmek yanlış. Atatürk bir insan. Her bilge, bir deneme ve yanılma ile bir yerlere gelmiştir. Atatürk’te öyledir. Atatürk’ü anlatmaya gerek var mı? O zâten gördüğümüz kadar karizmatik ve bilge biri.
Osmanlıymış, o’ymuş buymuş diye ayrım yapmanın bir anlamı yok. Biz Cumhuriyetin ilk döneminde kalmadık. Her rejim bir önce ki rejimi kötüler. Onların sorunudur. Fakat Osmanlı’da bizim Türkiye’de. Selçuklu da bizim.
Atatürk’de böyle derdi. Belki Osmanlı için düşünceleri farklıydı. Türk tarihine olan aşkı da kuvvetliydi. Atatürk birçok alana hitap etmiş bir insan. Biz onun kadar o alanlara hitap edemiyoruz. Belki de vaktimiz ve enerjimiz yok.
Atatürk herkesin rol model alması gereken biri. Hataları da dahil. Hatalar diyorum çünkü siz de yapmayın diye.
Atatürk’e tapılmaz. O bir insan, o bir lider ve başkomutan. Belki de başka kişiler için farklı şeyler ifâde edebilir ama ortak payda olarak: O bizi var etmiş kişidir.
“Var etmiş” derken şimdi beni linçlemek isteyenler olacak, Tanrısal anlamda değil. Özgürlüğümüzü ona borçluyuz. Türkiye Cumhuriyeti diye bir devlette doğmuşsak, ona borçluyuz. Onun vatanseverliğine..
“Neden Atatürk? Neden diğerleri değil” diyebilirler, çünkü şuan yaşadığımız Cumhuriyeti kuran kişi o’dur. Diğer atalarımızı anmıyor muyuz? Anıyoruz. En çok da Osmanlı ve Selçuklu. Göktürkler de gençler arasında moda.
Göktürklerden bahsediyoruz. Mete Han diyoruz. Gençler diğer liderleri bilmiyorlar. Siz de bilmiyorsunuz. Sultan Baybars.. Büyük komutan! Türklüğün ve İslâmın yüce kurtarıcısıydı.
Birçok Türk atasını da Atatürk sayesinde biliyoruz. Onun zamanında Türkoloji araştırmaları hız kazanmasaydı belki de tarihimiz de karanlık noktalar kalacaktı. Atatürk zamanında Hungaroloji (Hun bilimi) bölümü kurdurmuştur. Hunlarla ilgili araştırma yaptırmıştır.
Ha ne kadar verimli araştırmalar vardır, tartışılır. Dediğim gibi deneme ve yanılma. Fakat Atatürk, Türk tarihinin her şeyini sevmiştir. Belki de Türklerle ilgili her şeyi. Felsefe düşkünüdür. Bir zamanlar “Türk filozoflarını araştırın” diye emir veren de kendisidir.
Atatürk, hayatımızın bir parçası.
Sevin ya da sevmeyin böyle.
Atatürk, her zaman bizim için ayrı bir önemi olacak. Diğer liderlerin olduğu gibi.
Cumhuriyet bayramımız kutlu olsun!
Burak Behlül, 29 Ekim 2024.
Yorumlar
Yorum Gönder