Ana içeriğe atla

Star Wars: The Acolyte, Bad Batch, Ahsoka, Tales of the Empire, Tales of the Jedi dizilerine eleştiri

Star Wars: The Acolyte, Bad Batch, Ahsoka, Tales of the Empire, Tales of the Jedi dizilerine eleştiri

Tales of the jedi, gerçekten hikâye olarak gerçekten güzeldi. Doyurucuydu. 6 bölümlük bu mini animasyon dizisi, heyecanlıydı. Seyirciyi, ekran başına kitliyordu.

En önemlisi, Kont Dooku’nun karanlık tarafa geçişini anlatıyordu. Jedilik dönemini ve Qui-Jin’in ölümüne olan üzüntüsüne kadar, gayet iyi yazılmış.

Ahsoka Tano’yla, Anakin’in diyalogları ile birlikte Emir 66'ya bağlanması da iyiydi. Kont Dooku’nun aslında niye karanlık tarafa geçtiğini daha iyi anlayabiliyoruz.

Obi-Wan Kenobi dizisi bile bu animasyon dizisi kadar heyecan uyandırmamıştı.

Gayet güzeldi. Ayrıca, 6. bölümde padme’nin cenâzesine katıldığını gördük Ahsoka’nın. Bu da önemliydi. İlk bölüm zaten Ahsoka’nın doğumunu gördük.

Kısaca ne gördük;

  • Ahsoka’nın doğumunu görmek,
  • Kont Dooku’nun jedi zamanını görmek,
  • Qui-Jinn ile Dooku’yu aynı görevde usta ve çırak olarak görmek,
  • Kont Dooku ile Windu’nun beraber görevdeyken görmek,
  • Windu’nun nasıl biri olduğunu ve Dooku’nun yozlaşmış jedi konseyinden nasıl nefret ettiğini, neden karanlık tarafa geçişini de gördük, filmlerde ve animasyon dizilerde zaten Dooku’nun niye karanlık tarafa geçişiyle ilgili zaten anlatım yapılıyordu fakat geçiş zamanını göstermemişlerdi.
  • Dooku’nun Qui-Jinn’in ölümüyle birlikte yıkılışını izledik,
  • Ayrıca Dooku’nun Qui-Jinn hakkında “kuvvetli müttefik” olabilirdi demesi Sith Lordu Sidious’a da önemliydi. 2. filmde aynı şekilde, Obi-Wan’la konuşmasında da aynı şeyleri dile getirmiş ve Qui-Jinn’den bahsetmişti.
  • Anakin’in Ahsoka’yı nasıl eğittiğini gördük, azimi ve kararlılığını da, Anakin’in Ahsoka’ya ne kadar önem verdiğini..

Ahsoka’nın Padme’nin cenâzesine katılması da, 3 filmdeki aynı cenâze gibi olması da harikaydı.

Tales of the Empire, Tales of the Jedi’ye göre daha az merak getiren bir diziydi. Kısaca bir şeydi. Bunları Star Wars’da da devam ettirebilirlerdi.

Dizinin içerisinde Barriss Offee’nin, Ahsoka komplosundan sonraki dönemini gördük. Karakter gelişimini izledik. Ayrıca Morgan Elsbeth’in de karakter gelişimini gördük.

Bu mini seri de, bir dram yaratmak istemişler lâkin diğer Star Wars yapımlarına dönmüş daha akıllıca bir drama yazılabilirdi. Onun haricî bazı bölümleri sıkıcıydı. Çok çabuk geçilmiş, “bu karakter vardı, hikâyesi yarım kalmıştı, hemencik bitireverelim” denmiş gibiydi.

Bad Batch, Clon Wars gibi bir Star Wars dizisi. Tabiî Clon Wars’la mukayese edilemez. Fakat Clon Wars’un şuanlık çerezlik bir dizisi gibi. Yani devamı niteliğinde birçok konuyu ele alan ve kafamızdaki soru işaretlerini dolduran ve Emir 66'dan sonraki klonların ve İmparatorluğun hâlini bize anlatan bir animasyon dizisi.

İlk başta önyargılıydım. 2021'de çıktığında izlemeye kalktığımda, ilk bölümleri sıkıcı gelmişti. Fakat 2023'de bir göz atayım derken gayet makûl ve güzel geldi. Konusu sürükleyiciydi.

Özellikle İmparatorluğun gaddarlığını anlatan ve Clon Wars’un son bölümünde düşen gemiyi göstermesi, Clon Wars 99'u anlatması (Clon Wars dizisinde görülmüştü), Rex’i ve Cody’i görmemiz ile İmparatorluğun Clonları devre dışı bırakmasını da gördük.

Bad Batch’in son bölümleri iyiydi. Clonlarla ilgili şu merak ettiğimiz şeylere değinilmiş, Emir 66'dan sonra ki olayları merak edenlerin izleyebileceği bir şey. Bazı bölümler sıkıcı.

Anakin Skywalker, Emir 66'da (Görsel, I.)

Ahsoka, Rebels animasyon dizi serisinin live action hâli. Genellikle bu diziyi seyredenler, Anakin Skywalker ve Vader sahneler için izlediler. Ayrıca Baylon Skoll karakteri de çok güzel bir karakterdi.

Ayrıca, Tales of the Empire’da karakter gelişimini izlediğimiz, Morgan Elsbeth’i bu dizi de gördük. Mandolarianda da görmüştük.

Sonra hiçbir yararını görmediğimiz, Dathomir Cadılarılarını gördük. Çok eleştirildiler. Öylesine konmuş gibiydiler.

General Thrawn’ı dizi de live action bir sahne de görmek çok iyi oldu. Ezra Bridger’ı da gördük. Güzel sahneleri yok değildi. Ama saçmaydı.

En çok Skywalker ile diyalogları ve Clon Wars’a atıfları mükemmeldi. Anakin ve Vader geçiş ile dövüş sahneleri muhteşemdi.

The Acolyte, Skywalker Saga’dan önce bir hikâye olduğu söylendiği hâlde Skywalker Saga’ya bağlanan bir dizi.

Skywalker Saga’dan bıktıp diyip, çıkardıkları dizi çöptü, çöp! En başta sevdiğimiz Master Sol’a bile sonda sövmüştük. Dizi mantık hatalarıyla doluydu.

Qimir diziyi oyunculuğu ile kurtardı demek bence yerinde olurdu. Lâkin dizi de sadece 2 sith olabilir kuralını çiğnediklerini gördük. Ayrıca, Anakin Skywalker’a karşı bir saldırı ve saygısızlık da vardı.

Ayrıca palpatine’in ustası darth plagueis’ı da bir dizi de ilk defa live action olarak gördük. Daha önce Sith’in İntikamı adlı 3. filmde sadece adı geçiyordu.

Onun haricî dizi yerden yere vurulmasına rağmen 2. sezonu bekleniyormuş..

Bide diziye Ki Adi Mundi’yi getirdiler, adam Gizli Tehlike’de (1. film) bin yıldır “sith tehlikesi” olmadı diyor. Burada tartıştığı konu sithlerle ilgili gülünç.

Ayrıca sonlara doğru Usta Yoda’yı gösterdiler. Tam fan service bir dizi olmuş. Yoda da jediler katledilirken öylece oturuyor. Ne iş? İşte Qimir önceden jediymiş ayrıca.

Vernestra’nın çırağıymış falan filan. Sonra Usta Sol durmadan bir şey saklıyor dediler, tüm dizi boyunca onun saçmalıklarını dinledik.

Ayrıca Osha’nın elindeki ışın kılıcının âniden kırmızı olmasını izledik. Star Wars açısından en saçma diziydi. Daha iyi bir senaryo ile gelinseydi, fanlar için çok konuşulacak bir dizi olabilirdi.

The Mandolarian gibi bir dizi asla çıkmayacak. Star Wars’u izleyiciye açan bir dizi.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yıldırım Beyazıd ve Emir Timurlenk Savaşı

YILDIRIM BEYAZID VE EMİR TİMUR LENK SAVAŞI Ankara Savaşı (28 Temmuz 1402) Cengiz Han'ın vârisi olma iddiası ile çıkan Emir Timur. Beyazı'dın egemen olmasını kabul etmiyor. Onu küçümsüyor. Timur'un tahtını ele geçirmek için isyan başlatan   ve Timur Hindistan seferinden gelince bizzat kendisi tarafından kovulan Diyarbakır Beyi İlhan Ahmet Celâyir, Osmanlı'ya sığınmıştı. Epey Timur ve Beyazıd'ın arası gergindi. Fakat Timur kendi ırkından, dininden olan Osmanlı’ya saldırmak istemiyordu.   Timur’a tabî olan Mutahharten’ın ailesini Bursa’ya esir olarak gönderen Beyazid ile Timur’un arası açılmıştı.   “ Timur, kendisini sadece dünya üzerinde ulaşabileceği yere kadar hırsını doyurmak için Allah tarafından gönderilen “Allah’ın kulu” olarak değil, Türk halkının da gerçek ve tek temsilcisi olarak görüyordu. Yörüklerin bol paçalı şalvarları içinde, başında yüksek keçe başlığı ile tam bir Türk gibi giyinirdi.. Sarayı’nda sadece Türkçe konuşulur ve Türkçe yazı yazılır...

Türkiye, Filistin ve Araplar: Kıbrıs Sorunu

 Türkiye, Filistin ve Araplar: Kıbrıs Sorunu Bu konu, Filistin’in şuanki devlet başkanı olan Mahmut Abbas’ın, Rum Yönetimi’ni desteklemesiyle başlamıyor. Irak, 1957'de Yunanistan Devleti’yle görüşüp Kıbrıs’la ilgili ortak hareket kararı almışlardır. Aynı yılın Aralık ayı’nda gerçekleşen Birleşmiş Milletler toplantısında Kıbrıs Sorunu’nda Türkiye’ye karşı oy kullanırlar. Irak bununla da sınırlı kalmaz, Yunan desteğini almasıyla birlikte Türkiye’ye karşı Petrol borcunu da ödemez. (Musul Vilayeti’den gelen %10'luk Petrol geliri.) Ayrıca Türkiye’nin çoğu Projesine de karşı çıkar. Komünist Sovyetler Birliği yanlısı bir devlet kuran Suriye ve Mısır (Birleşik Arap Cumhuriyeti), Türkiye’ye karşı bir rakip hâline gelirken, Sovyetlerin Türkiye’yi kıstırma politikasına destek verirler. Türkiye bu durumda İsrail’le ilişkilerini sıkılaştırır fakat Türkiye bu durumda bile suçlu hâline gelir. Hiçbir konu da Türkiye’yi desteklemeyen ve Türkleri yok etmek için gâvuru-Yahudi’yi bile destekleyen...

Kürtler ve Medler

KÜRTLER VE MEDLER Kürt Tarihçilerin çoğu kendini Medlere dayandırır. Kürt dilinin gelişmesinde Medlerin rol oynadığını söylerler. (Minorsky - Kürtler, İslam Ansiklopedisi, VI. cilt, s. 1089-1114) Ve Medlerin torunlarıdır. (Amir Hassanpour - Kürdistanda Milliyetçilik ve Dil; s. 120.) » Kürtlerin tek kurduğu ulusal devlet olarak Medler İmparatorluğunu kabul ederler. (Wadie Jwaideh - Kürt Miliyetçiliğinin Tarihi , Kökenleri ve Gelişimi, s. 17.) » Ve bazı Kürt Tarihçilerde şöyle savunur: “bütün tarih boyunca Medleri Kürtlerden ayrı gösterecek bir hadise bulamazsınız.." (Zinnar Silopi - Doza Kurdistan; s. 9.) » Medler proto-Kürt’tür. (Philip Kreyenbroek & Christine Allison - Kürt Kimliği ve Kültürü, s. 25.) » “Dolaylı değil doğrudan Kürtlerin Medlerle bağlantıları vardır.” (Ali Hüseyin Kerim - Balkan Yarımadasında Kürtler, s. 49.) Medlerin İmparatorluğunu yıkan, Perslerdi. (William Aegleton - Mehabad Kürt Cumhuriyeti; s. 18.) Ve şunu söylemektedirler: Medler yıkıldık...